REFERENDUM U SLOVENIJI

'Nema više blokade kao alibija za vlastite propuste'

07.06.2010 u 13:40

Bionic
Reading

Politički analitičar Damir Grubiša smatra da se nakon rezultata referenduma u Sloveniji hrvatska politika više neće moći skrivati iza blokada i koristiti ih kao alibi za svoje propuste

Grubiša smatra da je rezultat, iako tijesan, legitiman jer je više ljudi glasovalo za nego protiv. Odaziv je gotovo uvijek slabiji, smatra on, kad se bira između jedne racionalne i jedne iracionalne odluke.

Analitičar kaže da retorika koja je zaražena nacionalističkim virusom, nabijena emocijama, uvijek lakše privlači poklonike od one racionalne.

'Što se tiče najava budućih blokada, moguće su, ali ne vjerujem da su realne, to se Janša hvata za slamku u očajanju zbog neočekivanog poraza.

Realno je da ćemo u međusobnim odnosima imati još par manjih požara, ali smo izbjegli onaj jedan veliki', slikovito se izrazio Grubiša.

On je osobno zadovoljan što je ovaj problem konačno riješen zbog odnosa sa Slovenijom. 'Zadovoljna je Slovenija, Hrvatska i Europa. Sada više nećemo moći skrivati iza slovenske blokade i koristiti je kao alibi', zaključio je Grubiša.

Analitičar Davor Gjenero kaže da je referendum u Sloveniji prošao bolje nego se moglo očekivati, a prema njegovom mišljenju, Hrvatska se ne treba obazirati na Janšinu retoriku i priče o blokadi ratifikacije pristupnog sporazuma. 'Bit će zanimljivo vidjeti kakva će pozicija biti sada unutar Europske pučke stranke', zapitao se Gjenero dodavši da hrvatska strana tamo znatno bolje stoji. Prema njegovom mišljenju, Hrvatska se treba koncentrirati na privođenje pregovora s EU kraju.

Gjenero kaže da bi u slučaju neuspjeha referenduma Slovenija mogla blokirati Poglavlje o Slobodi pružanja financijskih usluga jer se njime mora odrediti položaj Ljubljanske banke na hrvatskom tržištu, kao i konačan status nuklearke Krško. 'Takvoj blokadi nitko ne bi mogao prigovoriti jer se konkretno tiče pitanja aquia, za razliku od prošlogodišnje', smatra Gjenero.

Prema njegovom mišljenju i hrvatsko-slovenska suradnja utemeljena na samitu na Brdu kod Kranja bi došla u pitanje te bi se otvorio put Borisu Tadiću i njegovom pozicioniranju kao regionalnog lidera. 'Hrvatska i Slovenija zajednički nude europski pragmatični oblik ravnopravne suradnje i matričnog odnosa među državama', smatra Gjenero. On smatra da je na tom tragu i izjava premijerke Kosor koja je, nakon što je pozdravila rezultate referenduma u Sloveniji, istaknula njegovu važnost za zemlje čitave regije.