MILINOVIĆ ĆE KAŽNJAVATI LIJEČNIKE

Nema promjene zakona o zabrani pušenja

26.05.2009 u 13:57

Bionic
Reading

Ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović izjavio je danas da će liječnicima koji od početka zdravstvene reforme odbijaju naplaćivati participaciju biti u lipnju uskraćeno između 10 i 30 posto glavarine, kako to predviđa zakon, a dodao je i da njegovo Ministarstvo ne razmišlja o promjenama Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda unatoč takvim zahtjevima

'Cilj zdravstvene reforme nije kažnjavanje liječnika, već uređenje sustava i, bez obzira na drugi krug lokalnih izbora, oni koji krše zakon, bit će kažnjeni', izjavio je ministar prilikom današnjeg posjeta KB Jordanovac.

Doznaje se da je riječ o oko 300 liječnika, uglavnom članova Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM), na čijem je čelu dr. Mario Malnar. Oni su odbili od pacijenata naplaćivati po 10 kuna za liječnički pregled i uputnicu pa bi u slučaju 10 postotnog smanjenja glavarine dobili u prosjeku oko 3.000 kuna manje.

Milinović je dodao da su iz Ministarstva i HZZO-a u proteklih šest mjeseci nastojali razgovorima uvjeriti kolege da ne slušaju dezinformacije iz KoHOM-a, da počnu naplaćivati pariticipaciju i tako izbjegnu sankcije. Kao potvrdu da su u tome uspjeli, ministar je naveo podatak da svaki dan 5-6 liječnika potpisuje aneks ugovora koji im jamči više glavarine te počinju s naplatom participacija.

Milinović se osvrnuo i na zakon o zabrani pušenja te istaknuo: 'Gotovo svake godine od posljedica pušenja u Hrvatskoj od karcinoma pluća umire između 2,5 i tri tisuće ljudi. Stoga Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi ne razmišlja o promjeni zakona kojim se ograničava upotreba duhanskih prerađevina. Primjerice, tim je zakonom zabranjeno da u ovoj prostoriji, recimo, petero ljudi puši i tako si sa svakom cigaretom skrati život za osam sekundi. Zahvaljujući tom zakonu smanjili smo im rizik od raka pluća za 17 posto, a od kardiovaskularnih bolesti za 30 posto. Mislim da je to dovoljan razlog da ponovim da ne razmišljamo niti namjeravamo mijenjati taj zakon', istaknuo je Milinović.

Iz Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi priopćili su u međuvremenu da je Milinović danas održao radni sastanak o implementaciji Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda s predstavnicima Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore.

Tijekom razgovora dotaknuli su se iskustava zemalja Europske unije, kao i mogućeg utjecaja Zakona na poslovanje ugostiteljskih objekata u Republici Hrvatskoj.

Dogovoren je nastavak razgovora nakon prikupljanja realnih podataka o poslovanju ugostiteljskih objekata povodom primjene Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda.

Ministar je izrazio spremnost za daljnje razgovore, kako bi zajedničkim naporima iznašli eventualna rješenja kojima bi se štitilo zdravlje nepušača, a što manje utjecalo na poslovanje ugostiteljskih objekata