U SABORU

'Nema potrebe za raspravom o presudi generalima'

05.05.2011 u 11:43

Bionic
Reading

Nakon što su prošli tjedan branitelji-štrajkaši glađu od predsjednika Sabora Luke Bebića zatražili sazivanje hitne sjednice Sabora na temu presude generalima Gotovini i Markaču, Predsjedništvo Sabora jučer je zaključilo da za takvim nečim nema potrebe

Uzimajući u obzir donesenu Deklaraciju o Oluji iz 2006. godine, donesenu Deklaraciju o Domovinskom ratu iz 2000, ali i zaključke o suradnji Hrvatske s Međunarodnim sudom u Haagu iz 2001, okolnosti da je u saborskoj proceduri prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o braniteljima te najavljene ustavne promjene, Predsjedništvo Sabora smatra kako rasprava u Saboru ne može dati odgovor na zahtjeve branitelja', zaključak je s jučerašnje sjednice Predsjedništva

Sabora.

Podsjetimo, branitelji koji već dva tjedna štrajkaju glađu na Trgu bana Jelačića u Zagrebu u petak su posjetili predsjednika Sabora Luku Bebića te mu iznijeli svoje zahtjeve. Branitelji su tražili da Vlada, Sabor i predsjednik odmah prekinu bezuvjetnu suradnju s Haškim sudom i povuku ponudu da se Hrvatska pridruži Europskoj uniji. Također su zahtijevali da se odmah ukine abolicija nad 20.000 dokazanih srpskih terorista, zatim trenutačno puštanje na slobodu hrvatskih generala i branitelja iz stranih i iz domaćih zatvora te da se hrvatsku državu i interese hrvatskog naroda stavi na prvo mjesto, a ne više, kako navode, tuđinske interese tzv. Europske unije.

O svemu su tražili i saborsku raspravu, no, kao što se to moglo čuti i jučer kada je sličnu raspravu tražio HDSSB-ov Dinko Burić, upitno je bi li takva rasprava ičemu pomogla. Hrvatska je odavno zaključila da će u potpunosti surađivati s Haškim sudom te da je njen strateški cilj Europska unija, za ulazak u koju se pretpostavlja i suradnja s Haagom.

Iako Predsjedništvo Sabora zasad nije sklono saborskoj raspravi, pričekat će da se o zahtjevima branitelja očituju i saborski Odbor za ratne veterane te Vlada.