DOK EU RASTE

Nema oporavka: Eurozona potonula u recesiju

15.11.2012 u 13:01

Bionic
Reading

Dan nakon prosvjeda diljem Europe protiv mjera štednje, Eurostat, statistički ured Europe, objavio je podatke o ekonomskom rastu zemalja Unije i eurozone. Ukupno gledajući, BDP eurozone je u trećem kvartalu 2012. zabilježio pad od 0,1 posto, dok je u prijašnjem zabilježio pad od 0,2 posto, što okvir recesije odsad čini i službenim. BDP Europske unije ostao je pak u plusu zabilježivši u istom periodu rast od 0,1 posto

Ukupni pad potvrđuje neugodnih iznenađenja, a remeti tek jedno ugodno. Francuska je tako zabilježila rast od 0,2 posto dok Njemačka, s istim postotkom, bilježi bitno usporavanja rasta predviđenog početkom godine.

Vijesti sa sjevera Europe zatekle su niz ekonomista. Nizozemska je zabilježila pad BDP-a od 1,1 posto u trećem kvartalu, što je bitno ispod svih ekonomskih projekcija. Nizozemska je prošle godine iskusila recesiju iz koje je nakratko izašla početkom 2012.

Vijesti s juga također ne ulijevaju posebno povjerenje, iako se moglo očekivati i gore. Italija, kao treća ekonomija eurozone, bilježi pad od 0,2 posto BDP-a, koji je manji od previđenog. Primjerice, u drugom kvartalu pad je iznosio 0,7 posto.

Španjolska, s padom od 0,3 posto u posljednjem kvartalu, ostaje unutar projekcija vlade koja godišnji pad previđa na oko 1,5 posto. Španjolska ima i rekordnu stopu nezaposlenosti, dok mjere štednje, poduzete s ciljem obuzdavanja deficita, čine najveću prepreku pokretanju ekonomije.

Na istoku nema iznenađenja. Mađarska bilježi pad od 0,2 posto, a Češka od 0,3 posto.

Gnjev na ulicama Europe