DRŽAVNI ZAVOD TVRDI

Nema opasnosti od radijacije u Hrvatskoj

15.03.2011 u 12:23

Bionic
Reading

Na području Hrvatske ne treba očekivati utjecaj radioaktivnosti iz ugroženih japanskih elektrana koji bi zahtijevao mjere zaštite stanovništva, priopćili su danas iz Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost (DZRNS), temeljeći procjenu na službeno zaprimljenim podacima

U priopćenju za javnost povodom nuklearne nesreće u Japanu stoji da je noćašnji požar u spremištu ozračenog goriva u jedinici br. 4 elektrane Fukushima-Daiichi značajno povećao ispuštanja radioaktivnosti izravno u

atmosferu, a prema službenim podacima brzina doze zabilježena na lokaciji elektrane iznosila je oko 400 mSv/h (milisieverta na sat).

'Nije poznato kad je točno došlo do požara, ali je potvrđeno da je požar ugašen jutros oko tri sata po našem vremenu. Očekuje se da je time prestalo značajno ispuštanje radioaktivnog materijala izravno u atmosferu', stoji u priopćenju.

Iz DZRNS-a su izvijestili i da se očekuje da će kretanje radioaktivnog materijala koji je ispušten, prema prognozi Svjetske meteorološke organizacije, biti usmjereno sjeveroistočno, prema Pacifiku, a u petak, 18. ožujka, mogao bi se naći na južnim aljaškim otocima.

Mjere zaštite u Japanu koje su dosad provedene u području 30 kilometara oko ugroženih elektrana preventivnog su karaktera, uključuju evakuaciju u području do 20 kilometara i sklanjanje stanovništva (u čvrstim objektima) u području do 30 kilometara, dodaju iz DZRNS-a.