dorh odbacio prijave

Za zagađenje u Slavonskom Brodu nitko nije kriv: Do toga je došlo - slučajno!?

19.07.2018 u 10:03

Bionic
Reading

Odbačene su kaznene prijave protiv nepoznatih počinitelja za onečišćenje vode u Slavonskom Brodu. Iz Državnog odvjetništva su izvijestili kako se u konkretnom slučaju 'ne ostvaruju elementi kaznenih djela za koja se progoni po službenoj dužnosti'

Odbačene su kaznene prijave za onečišćenje vode u Slavonskom Brodu s početka ovoga proljeća protiv nepoznatih počinitelja. Državno odvjetništvo je priopćilo kako se nakon provedenih izvida u konkretnom slučaju 'ne ostvaruju elementi kaznenih djela za koja se progoni po službenoj dužnosti'.

Istražitelji su utvrdili kako ne postoji uzročno-posljedična veza između curenja benzina do kojega je došlo pri izvođenju radova na ispitivanju stanja produktovoda krajem ovoga ožujka i povećanja koncentracije udjela ugljikovodika u uzorcima vode od 30. ožujka te jednog s početka travnja. Objašnjavaju kako tehničko-tehnološki postupak te uvjeti i metode što su se provodili radi ispitivanja stanja nepropusnosti nisu bili nepropisni.

Istražitelji potvrđuju pak kako su u uzorcima vode od 30. ožujka, kao i onom od 1. travnja očitane koncentracije ugljikovodika mnogostruko veće od dozvoljenih, no da su mjerenja i analize koje su uslijedile uzorkovanjem sljedećih dana pokazivale vrijednosti u dozvoljenim granicama.

  • +15
Slavonski Brod: Vodu za piće građani dobivaju iz cisterni Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

U DORH-ovu priopćenju se navodi kako sastav tla na mjestu curenja benzina čine naslage gline, koja je nepropusna, pa ugljikovodici koji su istjecali iz produktovoda nisu mogli prodrijeti dublje u podzemlje. Tekućina koja je istjecala iz produktovoda, a za koju je utvrđeno da se radi o motornom benzinu, u potpunosti je isključena kao mogući onečišćivač uzoraka vode uzimanih 30. ožujka i onoga 1. travnja jer provedenim analizama niti u jednom nisu identificirani tragovi organskih spojeva koji su karakteristični za motorni benzin.

Izvidi su bili usmjereni i na utvrđivanje eventualne kaznene odgovornosti osoba koje sudjeluju u procesu uzorkovanja vode, kao i ispitivanja njezine kakvoće. Utvrđen je stoga i identitet svih osoba koje su došle u kontakt s uzorcima, ali i aparaturom koja se koristi, odnosno koje su svojim radnjama mogle dovesti do onečišćenja.

Nakon poduzimanja svih potrebnih radnji, utvrđeno je kako se ni u postupanju tih osoba ne ostvaruju obilježja prijavljenih, a niti kojih drugih kaznenih djela za koja se progon poduzima po službenoj dužnosti, navodi se u priopćenju brodskog DORH-a.

U uzorcima vode su nađeni tragovi komponenti teških naftnih frakcija u koje spadaju motorna ulja, parafini, sredstva za podmazivanje, zaključak je nalaza Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić iz Zagreba, ali se u njemu zaključuje kako je vjerojatno do onečišćenja uzoraka vode došlo slučajno.