PALESTINCI KAŽU

Nema napretka u pregovorima s Izraelom

01.10.2010 u 18:40

Bionic
Reading

U američkim nastojanjima da se spase pregovori između Izraelaca i Palestinaca nema napretka, rekao je u petak visoki palestinski dužnosnik nakon dvodnevnih razgovora s američkim posrednikom Georgeom Mitchellom

'Nastavljaju se američki napori, ali za sada nema napretka jer Izrael nastavlja izgradnju', rekao je Nabil Abu Rudeina, glasnogovornik palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa nakon drugog susreta Abasa i Mitchella u Ramali u dva dana.

'Predsjednik Abas je rekao senatoru Mitchellu da nema pregovora dok se nastavlja gradnja naselja', dodao je Abu Rudeina.'Jasno je da se izraelsko stajalište nije promijenilo jer Izrael nastavlja izgradnju', rekao je Jaser Abed Rabo, čelnik Organizacije za oslobođenje Palestine (PLO).

Arapski ministri vanjskih poslova trebaju se sastati 8. listopada kako bi pripremili izvanredni sastanak Arapske lige 9. listopada. SAD i Europska unija u petak su se snažno zauzeli kako bi spriječili neuspjeh nedavno započetih izravnih mirovnih pregovora.

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton rekla je da je vršila pritisak na Izrael da produži 10-mjesečni moratorij na izgradnju na Zapadnoj obali u sklopu konstruktivnih razgovora s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom.

Američki specijalni izaslanik za Bliski istok George Mitchell susreo se s Netanyahom u petak ujutro u Jeruzalemu prije puta u Ramalu na razgovore s Abasom. Predviđeno je da se u petak ponovno sastane s Netanyahuom kad se vrati sa Zapadne obale.