veliki brojevi

Nema mjesta na intenzivnim odjelima u Njemačkoj, počelo premještanje pacijenata; pomaže i Luftwaffe

25.11.2021 u 14:19

Bionic
Reading

Njemačke savezne pokrajine s velikim brojem oboljelih na intenzivnim odjelima počele su u četvrtak premještati pacijente u dijelove zemlje manje opterećene pandemijom, a ratno zrakoplovstvo Luftwaffe stavilo je na raspolaganje dva specijalna medicinska zrakoplova

"Saska je već pripremila 16 pacijenata za premještanje u druge savezne pokrajine", rekla je saska ministrica zdravstva Petra Koepping.

I savezna pokrajina Tirinška pripremila je prve pacijente koji bi tijekom dana trebali biti prevezeni u neku drugu saveznu pokrajinu gdje je stanje na intenzivnim odjelima manje napeto.

U sljedećim danima iz saveznih pokrajina Tirinške, Saske, Brandenburg, Berlina i Bavarske pacijenti s intenzivnih odjela bit će premještani u druge dijelove zemlje, mahom na sjeveru gdje je stopa zaraženosti koronavirusom osjetno niža.

Pacijenti će biti premještani po sustavu "Djetelina" koji je razvijen tijekom prvog pandemijskog vala i koji Njemačku dijeli na pet regija koje međusobno mogu slati pacijente.

Njemačko ratno zrakoplovstvo Luftwaffe pripremilo je dva medicinska zrakoplova za prijevoz pacijenata na intenzivnoj skrbi.

"Zrakoplovi stoje spremni u zračnoj luci Koeln/Bonn", priopćio je Luftwaffe.