U IŠČEKIVANJU SUMMITA EU-A

Nema govora o bilijunima eura za spas eurozone

19.10.2011 u 12:00

Bionic
Reading

Europska komisija je u utorak iskazala povjerenje u proračunske reforme Portugala i Francuske te je pozvala članice Europske unije da se dogovore oko sveobuhvatnog rješenja europskog duga i bankarske krize ovog vikenda, piše Wall Street Journal. Strani mediji naveliko spekuliraju u kakvom će obliku biti ponuđeno rješenje za krizu, no sve su to tek nagađanja, piše EUobserver

'Trebamo sveobuhvatan plan', rekao je glasnogovornik Europske komisije Amadeu Altafaj Tardio, ističući pet točaka strategije koje je Jose Manuel Barroso predstavio prošlog tjedna.

'Od nas se očekuje da osiguramo takav sveobuhvatan odgovor što je prije moguće', dodao je Altafaj Tardio.

Europski ministri financija i europski čelnici sastaju se ovog vikenda, no njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble je u ponedjeljak izjavio kako europski čelnici na summitu neće predstaviti sveobuhvatno rješenje za krizu.

The Guardian je u utorak izvijestio kako su Francuska i Njemačka već postigle dogovor da će u EFSF ubrizgati financijska injekcija od 440 milijardi do dva bilijuna eura te dodatnih sto do dvjesto milijardi za ugrožene banke.

The Guardian također piše kako će od privatnih vlasnika obveznica biti zatraženo da otpišu 30 do 50 posto grčkog duga, umjesto 21 posto kako je dogovoreno u srpnju.

Financial Times Deutschland navodi svotu od jednog bilijuna eura za EFSF.

Anonimni europski dužnosnik govoreći za Dow Jones Newswire je izjavio sljedeće: 'Možda smo već donijeli odluku. Ali nema govora o iznosu od dva bilijuna eura.'

U međuvremenu, Komisija je stala iza Francuske nakon što ju je agencija za kreditni rejting Moody 's upozorila u ponedjeljak navečer da bi joj ocjena AAA mogla biti snižena.

'Francuske vlasti su tijekom ljeta donijele važne odluke u smislu konsolidacije napora', rekao je Altafaj Tardio i dodao kako nema razloga za paniku ili nekakva nagađanja.

On je također rekao da je Komisija pozdravila predanost Portugala da postigne svoje ciljeve 2012, nazivajući ih odvažnima.

Na ovaj načine agencije za kreditni rejting stvaraju pritisak na čelnike EU-a kako bi pronašli adekvatno rješenje na nedjeljnom sastanku koji je zapravo ultimatum kluba bogatih zemalja G20 da Europa treba poduzeti odlučnu akciju kako ne bi došlo do globalne recesije, piše EUobserver.

Portugal je najavio oštre mjere štednje kako bi kontrolirao deficit u iduće dvije godine, jer nastoji uvjeriti europske kolege da ima političku volju za održanjem obećanja i da svakako želi izbjeći sudbinu Grčke. Te mjere uključuju daljnje povećanje poreza i uklanjanje bonusa u iznosu dvomjesečne plaće 2012. i 2013, za javne radnike i umirovljenike koji zarađuju više od tisuću eura mjesečno.

Mjere također predviđaju da privatni sektor produži radno vrijeme za pola sata, bez dodatnog plaćanja.