DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO BIH

Nema dokaza o trovanju živom

30.03.2009 u 20:34

Bionic
Reading

Državno odvjetništvo Sarajevske županije koje vodi istragu zbog tvrdnji da su djeca u Bosni i Hercegovini koja su 2002. primila donirano cjepivo otrovana živom u ponedjeljak je zanijekalo postojanje ikakvih dokaza za takve navode.

"Te informacije nisu točne", izjavio je županijski tužitelj Sead Kreštalica komentirajući za državnu televiziju BHT 1 navode medija po kojima je institut "Phillipe Auguste" iz Pariza potvrdio trovanje živom.

Po navodima medija, pariški je institut obavio vještačenja te potvrdio kako su u uzorcima urina oboljele djece pronađeni uzroci žive što je navodni uzrok njihova obolijevanja.

Kreštalica je kazao kako nikakvi tragovi žive u uzrocima urina nisu pronađeni odnosno kako nema nikakve potvrde o vezi između cjepiva DTPR i obolijevanja djece.

Neki mediji ranije su javili kako su oboljela djeca nakon što su primila ovo cjepivo što ga je donirao UNICEF.

Takve informacije primila je i udruga "SOS telefon" iz Sarajeva koja je i objavila informacije o slučaju.

Predsjednica udruge Jagoda Savić u ponedjeljak je međutim krajnje suzdržano reagirala na tvrdnje o onečišćenosti cjepiva živom.

"Da bi se dokazalo kako je to trovanje živom doista nastalo od cjepiva potrebno je obaviti još nekoliko istražnih postupaka koje bi onda valjalo promatrati sve zajedno", kazala je Savić.