PARTNERSTVO ZA OTVORENU VLAST

'Nema borbe protiv korupcije bez nadzora građana'

31.01.2012 u 12:11

Bionic
Reading

Društvo znanja uz otvorenu vlast i suradnju s civilnim društvom i građanima potencijalno je društvo bez korupcije, poručio je ministar obrazovanja, znanosti i sporta Željko Jovanović na početku današnje javne rasprave pod nazivom 'Partnerstvo za otvorenu vlast', koju organizira Vladin Ured za udruge u suradnji s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova uz financijsku pomoć Europske unije te u suradnji s Veleposlanstvom SAD-a

Hrvatska je u rujnu 2011. potvrdila svoje sudjelovanje u globalnoj inicijativi 'Partnerstvo za otvorenu vlast', čija je svrha osigurati konkretan napredak na području transparentnosti i otvorenosti rada tijela javne vlasti, uključivanja i osnaživanja građana i civilnoga društva, borbe protiv korupcije te korištenja novih tehnologija za poboljšanje kvalitete usluga koje javna uprava pruža građanima. Sve države koje sudjeluju u inicijativi, a među kojima je i 20 članica Europske unije te Norveška, SAD i Brazil, obvezale su se do kraja ožujka 2012. izraditi nacionalne akcijske planove za provedbu Partnerstva za otvorenu vlast. Prioritetne mjere i aktivnosti Akcijskog plana tiču se fiskalne transparentnosti, pristupa informacijama, korištenja informacijskih tehnologija te sudjelovanja građana i civilnog društva.

'Prava borba protiv korupcije ide kroz prevenciju i uz nadzor građana, čije povjerenje moramo zadobiti, a to ćemo učiniti kroz participativnu demokraciju tako da građane uključimo u odlučivanje o javnim politikama', istaknuo je zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović. 'Cilj svi znamo - dobro upravljanje, ali kako ga ostvariti - za to nam je potrebna razmjena mišljenja, ne zato jer Vlada ne zna, nego jer želi uključiti građane', dodao je Klisović

U prevenciji korupcije važnu ulogu ima znanje, stoga je resorni ministar Željko Jovanović uskrsnuo ideju 'društva znanja', ali kako reče, 'nije tu riječ o društvu znanja kao o paroli, nego o činjenici da djeca o korupciji nisu najviše saznala u školi i obitelji, nego iz medija, što jest važno, ali zato od sedmog razreda osnovne škole treba uvesti građanski odgoj za demokratsko društvo', najavio je Jovanović, dodavši da to ipak ne treba očekivati prije školske godine 2013/14.

U međuvremenu, treba imati na umu da je 'Partnerstvo za otvorenu vlast' dvosmjerna ulica, koja može biti komplicirana i zamršena, ali taj proces može rezultirati transformacijskim potencijalom', istaknuo je zamjenik američkog veleposlanika u Hrvatskoj Hoyt B. Yee te upozorio na 'prosperitet koji donose otvorene vlade te korelaciju otvorenosti i ekonomski uspjeh'.

'Otvorena i transparentna vlast svima je u interesu', dodao je Igor Vidačak iz Vladinog ureda za udruge, a zamjenik šefa Delegacije EU u RH Paolo Berizzi podsjetio je da su 'transparentnost i otvorenost važan dio priče iz Poglavlja 23 - Pravosuđe i temeljna prava'. On je istaknuo 'važnost sudjelovanja civilnog društva u donošenju zakona, ali tako da kritika bude i konstruktivna' te upozorio da 'u hitan postupak doista treba slati samo ono što je hitno'. Hrvatskim ulaskom u EU, mnogi europski zakoni postat će hrvatski zakoni i tu će, naglasio je Berizzi, 'sudjelovati nacionalni parlament, a važnu ulogu imat će pritom građani kroz civilno društvo'.