VIKEND-OBRAT

Nekoliko dana lijepo na kopnu, a tmurno na Jadranu

04.11.2011 u 10:49

Bionic
Reading

Ciklona Smiljan, čiji će se utjecaj u našim krajevima širiti tijekom vikenda, označit će veću promjenu vremena koja će Jadranu donijeti kišu i olujno jugo te probleme u pomorskom prometu, a unutrašnjosti kratkotrajan proljetni ugođaj

U subotu će u unutrašnjosti biti djelomično sunčano, vjetrovito i toplo. Najviše oblaka bit će u Gorskom kotaru gdje je moguća slaba kiša. Vjetar će biti povremeno umjeren, mjestimice i pojačan jugozapadni i južni. Jutarnja temperatura većinom će se kretati od 4 do 10°C, a dnevna između 16 i 20°C, no u Gorskom kotaru bit će nešto niža.

U subotu će na Jadranu biti promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja i suho. Više oblaka bit će na sjevernom Jadranu. Puhat će umjereno do jako jugo, na moru s vrlo jakim udarima. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju će biti od 7 do 12°C, a uz obalu i na otocima od 12 do 17°C, dok će se najviše dnevne kretati od 16 do 22°C.

U nedjelju će u Lici i Gorskom kotaru biti oblačno s povremenom kišom, dok će u ostalim krajevima unutrašnjosti biti većinom suho sa sunčanim razdobljima. Najviše sunca i topline očekuje se na istoku zemlje. Puhat će slab do umjeren vjetar, uglavnom južnih smjerova, a temperature zraka bit će bez veće promjene.

U nedjelju će na Jadranu biti promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. Poslijepodne i osobito navečer počet će kiša, prvo na sjevernom Jadranu. Puhat će jako jugo koje će na moru biti vrlo jako do olujno, što će ometati redovno odvijanje pomorskog prometa. Jutro će biti još malo toplije, a najviše dnevne temperature od 17 do 23°C.

U ponedjeljak bi u cijeloj Hrvatskoj trebalo biti više oblaka, mjestimice s kišom koja će jača i obilnija biti na Jadranu i u predjelima uz Jadran. Ponegdje su u tim krajevima mogući i izraženiji grmljavinski pljuskovi popraćeni velikom količinom kiše u kratko vrijeme. U Italiji, osobito na sjeveru, kiše bi mogle izazvati i poplave. Puhat će jako jugo, još mjestimice s olujnim udarima, no vjetar će tijekom dana slabiti. Temperatura zraka bit će većinom između 13 i 17°C, a u unutrašnjosti malo niža. Najmanje kiše očekuje se na istoku Hrvatske gdje su moguća i sunčana razdoblja.

Od utorka nam slijedi ponovna stabilizacija vremena uz prestanak kiše i djelomično razvedravanje. Vjetar će biti u slabljenju, a temperature bez veće promjene.

Od srijede pa nadalje vrijeme bi na Jadranu trebalo ponovno biti sunčanije i ugodno toplo, no sa svježim jutrima. U unutrašnjosti će se opet povećavati vjerojatnost magle i niskih oblaka, a o njihovu zadržavanju uvelike će ovisiti temperatura zraka. Jutarnje vrijednosti u kopnenom području mogle bi se spuštati i ispod nule ako noći budu vedre, dok će dnevne biti između 5 i 15°C, ovisno o količini sunca tijekom dana.

Prave zime, snijega i poledice u sljedećem tjednu još nema na vidiku. Obično se prvi snjegovi u nizinskim krajevima Hrvatske javljaju između 20. i 30. studenog, o čemu svjedoči i pučka izreka 'Sveta Kata (25. studenog) - snijeg na vrata'.

Biometeorološke prilike posvuda će se zbog južine i ciklone pokvariti pa će se meteoropati i kronični bolesnici osjećati malo lošije, rekao je Kristijan Božarov, predsjednik udruge Crometeo.

Zanimljivosti

5-8. studenog 1980. godine dugotrajna kiša koja se ledila na području Like i Gorskog kotara oštetila je brojne dalekovode.

7. studenog 1973. godine zabilježen je nagli pad temperature, mokar snijeg i jak vjetar koji je lomio dalekovodne stupove na području Zagreba.