IZBORI U EGIPTU

Nekoć zabranjeno, Muslimansko bratstvo sve bliže pobjedi

06.01.2012 u 15:17

Bionic
Reading

Muslimansko bratstvo osvojilo je više od trećine glasova u posljednoj fazi izbora za donji dom egipatskog parlamenta, prema djelomičnim rezultatima objavljenima u petak koji pokazuju da će islamisti dominirati zakonodavnim tijelom

Nekoć zabranjeno u režimu bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka, Muslimansko bratstvo postalo je najveći dobitnik pobune kojom je svrgnut dugogodišnji predsjednik, koristeći dobro organiziranu bazu za pobjedu na prvim parlamentarnim izborima nakon više desetljeća.

Njegova stranka Slobode i pravde osvojila je 37,5 posto glasova u trećoj i posljednjoj fazi izbora. Slično kao i u prethodnim fazama, tvrdolinijaška islamistička stranka Nour druga je u većini okruga nakon ovotjednog glasovanja, objavila je ta stranka na svojim internetskim stranicama.

Islamsti će tako imati najveći utjecaj prilikom pisanja novoga ustava koji donosi tijelo od 100 članova što će ga birati parlament, iako je Muslimansko bratstvo obećalo da će Egipćani svih uvjerenja imati pravo reći svoje mišljenje.