STATE DEPARTMENT ZABRINUT

'Neki oslobođeni Palestinci su vrlo opasni'

19.10.2011 u 09:23

Bionic
Reading

Bijela kuća izrazila je u utorak zadovoljstvo zbog oslobađanja izraelskog vojnika Gilada Shalita, nakon petogodišnjeg zatočeništva u rukama Hamasa u Gazi, te najavila da će poduprijeti mjere koje će olakšati ponovne pregovore između Izraela i Palestinaca, dok je State Department je izrazio "zabrinutost" zbog oslobađanja nekih palestinskih zatočenika u zamjenu za Shalita.

'Sretni smo što je je Gilad Shalit ponovno sa svojom obitelji. Kada je riječ o mirovnom procesu, smatramo da obje strane moraju olakšati povratak pregovorima, a ne ga otežavati', rekao je glasnogovornik Bijela kuće Jay Carney. 'Obje strane moraju poduzeti odgovarajuće mjere koje će omogućiti povratak pregovaračkom stolu', istaknuo je Carney.

Glasnogovornik State Departmenta Mark Toner je na novinarska pitanja o tomu zna li je li američka adminstiracija upozorila Izraelce na to koliko su opasni neki oslobođeni palestinski zatočenici i je li izrazila neslaganje zbog njihova oslobađanja odgovorio potvrdno. "Ne želim previše ulaziti u pojedinosti. Samo ću vam kazati kako smo izrazili zabrinutost po obje te osnove", rekao je.

Prvi kontingent od oko 500 palestinskih zatvorenika oslobođen je u utorak u zamjenu za Shalita. Washington je "iznio svoje stajalište o tomu izraelskoj vladi nakon pregleda popisa s imenima zatvorenika", rekao je Toner.

Gilad Shalit i stotine Palestinaca prešli su u utorak izraelsku granicu u suprotnim smjerovima u sklopu razmjene zarobljenika "tisuću za jednoga" koja je donijela radost obiteljima, ali nije ublažila desetljeća sukoba.

Na prvom pregledu u zračnoj bazi utvrđeno je da je Shalit dobrog zdravlja, osim što je blijed i šepa. Vojnik Shalit (25) vratio se kući u Izrael, gdje je jako emotivno dočekan, nakon 1.940 dana zatočeništva u Pojasu Gaze, dok je prvih nekoliko stotina Palestinaca, koji izlaze iz izraelskih zatvora u fazama, dočekano poljupcima i zastavama u Gazi na Zapadnoj obali.

Shalit je u Izraelu opisivan kao "svačiji sin" i ispitivanja javnog mišljenja su pokazala da je velika većina Izraelaca podržala razmjenu zarobljenika "tisuću za jednoga" iako su mnogi oslobođeni palestinski zatvorenici bili osuđeni za smrtonosne napade.