EURO-LIBERALI U ISTRI

Neke ideje kako izaći iz krize

18.05.2012 u 17:58

Bionic
Reading

Osamdesetak europskih liberala okupilo se u petak u Poreču na međunarodnoj konferenciji liberala kako bi raspravilo o aktualnoj temi - Izazovi upravljanja u vrijeme krize

Konferenciji, koja se po treći put održava u organizaciji IDS-a te pod pokroviteljstvom Zaklade Friedrich Naumann Stiftung (FNS), Liberalne mreže LIBSEEN i Europena Liberal Democrats, prisustvovali su i ugledni ekonomski stručnjaci te potpredsjednik Vlade Neven Mimica, dopredsjednik ELDR i bivši ministar za Europu Republike Irske Dick Roche i Flo Clucas, predsjednica ALDE grupe u Odboru regija.

'Ovo je vrijeme krize i tema mora biti kriza. Nemamo što stavljati pod tepih. Moramo razgovarati o krizi i o tome kako izaći iz krize. Ova konferencija neće dati odgovore na sva pitanja, ali će možda ipak dati odgovor na neka ili barem reći ono što mi mislimo kao stranka, a to je da treba više Europe, treba mijenjati zakone u ovoj zemlji, stvoriti mogućnosti za veća i brža ulaganja, iskoristiti šansu ulaska Hrvatske u EU na način da barem iskoristimo ona financijska sredstva koja će nam biti na raspolaganju. I, naravno, želim vjerovati da je Istra u svemu tome ne samo odličan primjer, nego da Istra može biti putokaz kako se može naprijed', kazao je na konferenciji za novinare predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić

Dodao je da ne idu sve zasluge na račun IDS-a, nego i na račun koalicijskih partnera SDP-a i HNS-a. 'Istra je odličan primjer zajedničkog upravljanja regijom koja je pokazala vitalnost i u vrijeme krize. Imamo projekte, imamo investitore, treba nam više mogućnosti za privlačenje domaćeg i stranog kapitala. Od Vlade očekujemo jednostavno donošenje odluka jer znamo da novaca nema, ali se pripremamo za europske fondove', istaknuo je Jakovčić, poručivši da Istra od Vlade očekuje brze i kvalitetne odluke jer, kako veli, investitora još uvijek ima.


'Nije dovoljno samo štedjeti. Nije dovoljna samo fiskalna disciplina, ona je važna i od nje se ne smije odustati, ali fiskalna disciplina mora se provoditi paralelno s mjerama gospodarskog rasta, s mjerama ulaganja, stvaranjem ukupne atmosfere koja će povećati zaposlenost.

Tu ravnotežu budžetskih restrikcija i gospodarskih poticaja nikada nije bilo lako ostvariti, ni u jednoj gospodarskoj politici nijedne zemlje, ali od toga ne možemo pobjeći', kazao je potpredsjednik Vlade Neven Mimica, napomenuvši kako smatra da se za izlazak iz krize ne smije zadržati samo na razini gospodarskog oporavka, nego to mora za sobom povući i društveni razvoj, promjene u svijesti svakog pojedinca.

'Svojim radom Vlada može biti zadovoljna samo s aspekta što nije počinila grijeh propusta i nečinjenja. Mi jesmo donosili mjere i odluke i to je iznimno važno nakon osam godina HDZ-ovih vlada, koje su djelovale u krivom pravcu, odnosno u pravcu vlastite koristi', naglasio je Mimica dodavši da ova vlada ne može jedino biti zadovoljna činjenicom da se još ne vide pravi rezultati tih mjera.

Dopredsjednik ELDR-a Dick Roche, istaknuo je da, također kao i Neven Mimica, smatra da su za izlazak iz krize potrebni zajednički napori i zajedničke ideje. Kako veli, nijedna politička obitelj europske zajednice nema rješenje, a kao jedino rješenje za krizu vidi u ideji da se svi Europljani udruže. 'Jedini način da izađemo iz krize je rast, uz pomoć zajedničkih politika i spajanja resursa. Ne možemo zajamčiti bolju budućnost za mlade ako ne udružimo resurse', kazao je Roche, napomenuvši i kako smatra da trenutni fiskalni ugovor ima svoje nesavršenosti, no da ga podržava.