PAUL VANDOREN

'Neke članice čekat će s ratifikacijom'

05.06.2012 u 19:09

Bionic
Reading

Na 11. sastanku Zajedničkog savjetodavnog odbora EU-RH pri Europskom gospodarsko-socijalnom odboru, tijelu EU-a koje predstavlja različite gospodarske i socijalne interesne skupine, u utorak je u Beču izražena potpora ratifikaciji pristupnog ugovora RH i EU-a te je preporučeno državama članicama EU-a koje ga još nisu ratificirale da to učine što prije

Od pristupa Hrvatske EU-u imat će koristi ne samo Hrvatska, nego i regija i EU, naglašeno je u mnogim govorima na skupu. Potvrdio je to i supredsjedatelj tog Odbora Christoph Lechner najavivši da će Austrija ugovor ratificirati do ljeta.

Voditelj Delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren rekao je, govoreći o pitanju hrvatske brodogradnje, da EU ne želi zatvaranje brodogradilišta nego pronalaženje zadovoljavajućih rješenja kako bi se brodogradilišta održala i zadržala radna mjesta, ali je i naglasio potrebu njihova restrukturiranja.

Predsjednik frakcije socijaldemokrata u EU parlamentu Hannes Swoboda putem video veze obrativši se sudionicima skupa pohvalio je hrvatsku pripremljenost za članstvo u EU-u kazavši da je hrvatski pristup dobar za cijelu regiju te da razvojni proces proširenja EU-a ne bude prekinut.

Swoboda je u vezi brodogradilišta kazao da se moraju restrukturirati 'te da i bez vladine potpore moraju biti konkurentna'.

Govoreći o hrvatskim postignućima, Swoboda je rekao da je Hrvatska napravila dobar posao i da je malo zemalja koje su se pripremale poput Hrvatske. Istaknuvši važnost regionalne suradnje, rekao je kako neke izjave novog srpskog premijera nisu doprinijele tome.

'Hrvatska je tu vrlo razumno postupila pozvavši srbijanskog predsjednika da odstupi od svojih stajališta, jer nisu u duhu suradnje onih koji žele u EU.' Izrazio je uvjerenje da će se RH dobro pripremiti i spremna ući u EU.

Vandoren je naglasio da hrvatska Vlada poduzima dodatne napore kako bi do izvješća EU u listopadu ispunila obveze iz akcijskog plana, posebice one koje se tiču nedovršene privatizacije brodogradilišta te luke.

'To je bitno jer neke od članica EU neće početi postupak ratifikacije pristupnog ugovora Hrvatske dok se ne uvjere da Zagreb korektno ispunjava svoje obveze', upozorio je Vandoren dodavši da je važno da hrvatska Vlada ozbiljno odradi posao za godišnje izvješće koje Bruxelles priprema o Hrvatskoj.

Veleposlanik RH u Austriji Gordan Bakota naglasio je da za Hrvatsku članstvo u EU-u znači 'političku i gospodarsku stabilnost koja će se odraziti i na stabilnost cijele regije, a stabilna regija nije samo hrvatski, već i europski interes te će Hrvatska odgovornim i konstruktivnim pristupom prema regiji obavljati i važan europski posao'.