IVO SANADER

Neka Slovenci traže more od Berlusconija

18.06.2009 u 18:33

Bionic
Reading

Hrvatski premijer Ivo Sanader upoznao je u četvrtak u Bruxellesu čelnike Europske pučke stranke sa svojim prijedlozima za deblokadu hrvatskih pristupnih pregovora, istaknuvši da je iznio 'dramatiku trenutka'.

'Iznio sam ključni problem, a to je da se europske vrijednosti na kojima se temelje europske integracije dovode u pitanje činjenicom da jedna zemlja blokira drugu zbog istog pitanja zbog kojeg je ona mogla ući u EU, a to je otvoreno granično pitanje. Iznio sam dva prijedloga, koji bilo jedan ili drugi ili njihova kombinacija dopuštaju i Hrvatskoj i Sloveniji da budu sigurne da nijedna zemlja neće prejudicirati granicu svojim dokumentima. Iznio sam također dramatiku trenutka', rekao je Sanader nakon završetka sastanka čelnika Europske pučke stranke.

Premijer Sanader došao je s dva prijedloga za deblokiranje hrvatskih pristupnih pregovora, ako se ne pronađe rješenje na temelju prvog prijedloga povjerenika Ollija Rehna, koji je prihvatio Hrvatski sabor. Prvi je prijedlog da vlade i parlamenti Hrvatske i Slovenije donesu zajedničku izjavu u kojoj se kaže da nijedna odluka, nijedan dokument ne prejudicira granicu. Ako Slovencima nije prihvatljiv ni taj prijedlog, Sanader predlaže da se od pravnih službi Europske komisije i Vijeća EU-a zatraži zajedničko mišljenje o tome je li uopće pravno moguće da Hrvatska ili bilo koja druga zemlja u pregovorima s EU-om može prejudicirati granicu. Ako bi to te dvije pravne službe potvrdile, Hrvatska bi bila spremna povući te dokumente.

Pahor i njegova Vlada ustrajni su u blokadi Hrvatske.

Premijer je naglasio da prihvaćanje jednog od tih prijedloga mora podrazumijevati trenutačnu deblokadu pregovora.
Ukoliko Slovenija i dalje bude inzistirala na blokadi, onda ce se Europa morati zapitati kakve su to europske vrijednosti na kojima se grade europske integracije i tada ce se morati povesti oštra rasprava o buducnosti EU-a- istaknuo je Sanader i protumačio kako je nemoguće da Slovenija dobije izlazak na otvoreno more jer se dodiruje s talijanskim i hrvatskim teritorijalnim vodama.

Bilo kakvo drugo rješenje značilo bi davanje djela hrvatskom teritorija Sloveniji i´čime bi, između ostalog, Hrvatska prestala biti susjeda Italiji. 'Rekao sam Slovencima da, ako im sa nama ne ide, neka malo probaju sa Berlusconijem' rekao je Sanader. On je rekao da su čelnici EPP-a pozorno saslušali njegove prijedloge, koji su podijeljeni i u pisanom obliku te da očekuje pozitivan odjek. Sanader je rekao da se u četvrtak neće sastati sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom. "Čuo sam se s njim telefonom i dogovorili smo se da ćemo se idućih dana dogovoriti za jedan sastanak", rekao je. Hrvatski premijer je rekao da ni sa sastanka povjerenika za proširenja Ollija Rehna s ministrima vanjskih poslova Hrvataske i Slovenije ne očekuje "velike stvari". "Ne očekujem od tog sastanka neke velike stvari jer se hrvatska pozicija zna. Mi smo prihvatili prijedlog koji je bio 'uzmi ili ostavi', Slovenci su išli s amandmanima koje mi ne možemo prihvatiti", rekao je Sanader.

Povlačenje iz Rehnova procesa

Pahor je ponovio Žbogarove optužbe da je Hrvatska ta koja se povukla iz Rehnova procesa.
"Hrvatskaje s odlukom o istupanju iz Rehnova procesa, zapravo onemogućila da zaneko vrijeme riješimo pitanje granice i na taj način potaknemo suradnjumeđu zemljama na višoj razini", rekao je Pahor.

Slovenski premijer Borut Pahor izjavio da Ljubljana neće promijeniti svoje stajalište o blokadi hrvatskih pregovora dok Hrvatska ne riješi pitanje prejudiciranja granice. "Dok god Hrvatska ne nađe načina kako riješiti pitanje prejudiciranja granice na način da to ne ugrožava vitalne interese Slovenije, ona neće promijeniti svoje stajalište", izjavio je Pahor u Bruxellesu. Pahor se nije htio očitovati o dva prijedloga koja je hrvatski premijer Ivo Sanadere u četvrtak iznio za deblokadu pregovora. 'O tome se danas ne bih izjašnjavao. Te je prijedloge Hrvatska mogla poslati na početku kada je poslala spornu dokumentaciju', rekao je Pahor. On tvrdi da se slovenska strana do početka ponašala konstruktivno. "Slovenija je prihvatila Rehnov prijedlog o medijaciji, Hrvatska nije. Kada je Rehn predložio da se usmjerimo prema arbitraži, Slovenija je dala dopune, a Hrvatska ih danas nije željela prihvatiti i time je prekinula proces", rekao je. Pahor nije spomenuo napore francuskog predsjedništva u drugoj polovici ove godine koje je predlagalo izjavu kojom bi Hrvatska zajamčila da ničim ne prejudicira granicu, što je Slovenija odbila, kao ni da je Hrvatska prihvatila Rehnov prijedlog koji je ponuđen prema načelu "uzmi ili ostavi".