KAD NEĆE HRVATIMA

'Neka se Josipović pokloni poginulim Nijemcima'

21.05.2010 u 11:43

Bionic
Reading

I Hrvatska stranka prava uključila se među nezadovoljnike kojima smetaju ponašanje i izjave predsjednika Ive Josipovića te su na konferenciji za novinare u stranačkim prostorijama u Zagrebu u petak rekli da on nije želio otići u Bleiburg i samo je tražio razlog da ne ode tamo

'Pitanje je može li Hrvatska prihvatiti da se najviši državni dužnosnik ne odredi na onakav način koji bi zadovoljio hrvatsku javnost jer se radi o predsjedniku Republike, predsjedniku svih građana, a u najmanju ruku barem polovica Hrvatske vezana je uz bleiburšku tragediju na ovaj ili onaj način. To je praktički odricanje od polovice Hrvatske i stvaranje jedne nove podjele u društvu, koja nije prihvatljiva HSP-u', rekao je predsjednik te stranke Danijel Srb

U HSP-u su se dosjetili i poručili predsjedniku da kad već ne želi odati počast nevino stradalim Hrvatima, da to onda može učiniti pripadnicima njemačke nacionalne manjine nad kojima je proveden genocid u razdoblju od 1945. do 1948. godine. Tisuće žena i djece njemačke nacionalnosti su, kaže Srb, stradale u radnim logorima samo zato što su bili drugačiji. 'Pozivamo ga da se prilikom posjeta Njemačkoj ispriča ili izrazi žaljenje zbog tog provedenog genocida i da poput američkog predsjednika Reagana položi vijence na njemačko vojno groblje gdje su pokopani nevini stradali njemački vojnici', poručio je predsjednik HSP-a.

HSP je izrazio i svoje protivljenje ukidanju potpora stradalima iz Domovinskog rata i akademicima te smatra da bi Vlada prije trebala razmotriti ukidanje projekta povratka stanova osobama koje su izgubile stanarsko pravo zahvaljujući važećim zakonima i slanja mirovina u Beograd osobama koje su napustile Hrvatsku, a ne može se utvrditi jesu li još uvijek živi pa, smatra Srb, tu ima sigurno onih koji već imaju 110 ili 115 godina, a primaju mirovinu tj. njihovi nasljednici pljačkaju Hrvatsku.

HSP je također protiv ovakvog načina donošenja ustavnih promjena koje se bez uvida javnosti dogovaraju između HDZ-a i SDP-a. 'To je dokaz da među tim strankama nema bitne razlike', rekao je počasni predsjednik HSP-a Anto Đapić. On je također protiv ukidanja prava glasovanja hrvatskoj dijaspori jer je to osnovno pravo koje proizlazi iz hrvatskog državljanstva i ono ne može biti parcijalno.