MILINOVIĆ U SPLITU:

'Neka se bolnice natječu'

02.03.2010 u 15:45

Bionic
Reading

U KBC-u Split skromnom je svečanošću otvoren laboratorij za invazivnu kardiologiju vrijedan šest milijuna kuna. Ministar zdravstva Darko Milinović tom prilikom je istaknuo da je Split tim odjelom znatno unaprijedio kardiologiju, ali i spustio postotak smrtnosti od infarkta i miokarda sa 15-20 posto na europskih šest posto

Domaćin, ravnatelj bolnice Dujomir Marasović naglasio je da je posljednjim ulaganjima splitsko zdravstvo dovedeno na razinu zagrebačkog. U planu su još unapređenja nekih odjela, a pozvao je ministra da pomogne i u otvaranju dječje psihijatrije. Na taj izazov prvi je odgovorio župan splitsko-dalmatinski Ante Sanader koji je najavio ulaganje od milijun kuna te pozvao gradsku vlast da učini isto.

Milinović je istaknuo da su sva ulaganja u KBC Split ostvarena u recesijskim vremenima i dodao: 'Neće biti smanjivanja sredstava ni u splitskoj bolnici, ali ni u drugim hrvatskim bolnicama. Ovdje ćemo uložiti samo ove godine 100 milijuna kuna, od toga 70 milijuna u dva nova linearna akceleratora. Moram naglasiti da će se korist tih ulaganja iskazati dugoročno nakon nekoliko godina. Pozivam sve bolničke centre da se natječu u kvaliteti, to je ono što nam treba. Samo na dvije stavke, kontroli bolovanja i cijeni lijekova, sačuvali smo milijardu kuna. Svi, od ravnatelja, predstojnika odjela do sestre trebaju doživljavati bolnicu, odjele i sobe kao privatno vlasništvo', zaključio je Milinović.

Ministar zdravstva i potpredsjednik Vlade nije propustio dodati, kad je govorio o natjecanju splitskog i zagrebačkog zdravstva, da je on navijač Hajduka.

Milinović je ponovno naglasio da nijednoj bolnici neće biti smanjen limit sredstava kojima mogu raspolagati. Za KBC Split je limit 60 milijuna kuna i novo rodilište neće biti razlog povećanja tog limita. Osim toga, najavio je pomoć u dislokaciji splitske Hitne medicinske pomoći u sklopu reorganizacije hitne medicinske službe na nivou države.

'To se ne može napraviti samo u šest mjeseci i još nas čeka mnogo posla i ulaganja. Iako je vrijeme krize i recesije, idemo u nove reforme u zdravstvu', zaključio je ministar.