AI I HRW TRAŽE

'Neka S. Arabija zaustavi pogubljenje sedam mladića'

05.03.2013 u 15:01

Bionic
Reading

Dvije međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava pozvale su saudijske vlasti da ne pogube sedam mladića osuđenih za zločine počinjene kad su bili maloljetnici, a čije se smaknuće odsjecanjem glave očekuje u utorak

U dva priopćenja, Human Rights Watch (HRW) i Amnesty International (AI) navode da je sedam mladih Saudijaca proglašeno krivima za oružanu provalu, zločin za koji slijedi smrtna kazna u kraljevstvu koje primjenjuje strogu interpretaciju islamskog zakona.

'Sedmero mladih ljudi imalo je između 16 i 20 godina kad su uhićeni 2006. i optuženi da su počinili provalu 2005.', priopćio je Human Rights Watch.

Po mišljenju organizacije, postoje 'jake pretpostavke da je njihovo suđenje prekršilo temeljna načela pravednog suđenja'.

'Bilo bi šokantno da saudijske vlasti provedu ta pogubljenja', izjavio je Eric Goldstein, pomoćnik direktora za Bliski istok pri HRW-a. 'Vrijeme je da Saudijci prestanu pogubljivati ljude koji su počinili zlodjela kao maloljetnici'.

Amnesty International objavio je da je sedam mladića 'mučeno kako bi ih se primoralo da priznaju' te da je njihovo suđenje bilo 'nepravedno'.

Od početka godine, 17 osoba je pogubljeno u kraljevstvu a u 2012. godini je 76 osoba dekapitirano, prema podacima iz priopćenja ministarstva unutarnjih poslova.