IVAN GRUBIŠIĆ

'Neka narod na referendumu odluči o ugovorima s Vatikanom'

28.02.2012 u 13:35

Bionic
Reading

Nakon što je biskup gospićko-senjski Mile Bogović izjavio da je Katolička crkva spremna na razgovore oko moguće revizije ugovora Hrvatske i Svete Stolice, prema kojima se Crkvi iz džepova poreznih obveznika godišnje isplaćuje oko 250 milijuna kuna, oglasio se i neovisni saborski zastupnik Ivan Grubišić, najglasniji zagovornik revizije dotičnih ugovora

Podsjetimo, biskup Bogović je jučer u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju ustvrdio: 'Ugovori su ugovori i mogu se mijenjati, no mi biskupi smo za svaki razgovor, ali nećemo ići na cestu i vikati. Nije riječ o diktatu koji cijeli svijet treba poštovati.

Treba sjesti i stručno razmišljati, pa ići naprijed.'

S druge strane, neovisni saborski zastupnik Ivan Grubišić, jedna od rijetkih javnih osoba koja se u Hrvatskoj već godinama zalaže za reviziju tih neustavnih ugovora, smatra da bi o tome narod trebao odlučiti na referendumu.

'Ti ugovori nisu dobri jer nas vraćaju u srednji vijek, u kojem imate prevlast crkvenog prava nad državnim pravom.' Grubišića raduje što se ta tema otvorila i predlaže rješenje. 'Meni je drago, ali ja sam za referendum, neka narod odredi trebaju li nam ugovori i kakvi', ustvrdio je Grubišić.