BRANITELJSKE UDRUGE SRPSKOM TUŽITELJSTVU

'Neka među sobom traže krivce za ratne zločine'

06.03.2011 u 14:27

Bionic
Reading

Republička koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata izvijestila je danas kako su hrvatski branitelji i njihove obitelji s nevjericom i velikim razočaranjem primili vijest da je policija obavila obavijesni razgovor s ravnateljicom vukovarske bolnice dr. Vesnom Bosanac, zbog, kako navode, kaznene prijave iz Srbije u vezi s navodnim ratnim zločinima

Koordinacija u pismu koje je potpisao Đuro Dečak izražava negodovanje i oštru reakciju na prijavu protiv doktorice Vesne Bosanac, koju su, kako navode, podnijeli srpski ranjenici, a koji su se žalili na navodno zlostavljanje u bolnici.


"Našu oštru reakciju upućujemo Predsjedniku Republike Hrvatske, Saboru i Vladi Republike Hrvatske kako bi se što prije i u što kraćem vremenu zaštitili svi hrvatski branitelji od takvih i sličnih, a neutemeljenih progona", stoji u priopćenju Koordinacije te se dodaje kako postaje neodrživo frustrirajuće i paranoično stanje u kojem se svaki dan pitamo tko je slijedeći na redu.

Republička koordinacija traži od Predsjednika RH, Sabora i Vlade što brže rješavanje problema hrvatskih branitelja te ih poziva da objave: ima li hrvatska strana sporni popis 300-tinjak pripadnika Hrvatskih oružanih snaga, za koje po srpskoj strani, postoje dokazi da su počinili zločin nad Srbima u Vukovaru i okolici tijekom 1991.

Koordinacija smatra kako Srbija kao začetnik rata i razaranja, progona stanovništva na području bivše Jugoslavije najmanje ima pravo progoniti bilo koga za ratne zločine u drugim državama. "Krivce za ratne zločine neka prvo pronađe među pripadnicima svoga naroda, jer ih još uvijek neuspješno traži ili ih ne želi naći", stoji u priopćenju.

Zalažemo se za rješavanje spornih stvari u institucijama sustava, pravne države i vladavine prava, napominje Kordinacija te poziva državne vlasti, ako je to potrebno, da osnuju i novo tijelo koje bi sustavno riješilo problem kako se više ne bi događali slučajevi Purda, Marić, Janjić, Bosanac.

Koordinacija napominje kako od države očekuje zaštitu svih koji su se borili i koji su stvorili samostalnu, neovisnu i demokratsku Republiku Hrvatsku te ističe da će na tom planu voditi kontinuirani pritisak na sva tijela državne vlasti.