HDSSB-OVAC OPTUŽUJE PREDSJEDNIKA

'Neka Josipović objasni odakle mu stan u kojem živi'

18.04.2012 u 12:34

Bionic
Reading

Iako je saborski aktualac uglavnom prošao u dosadnjikavoj atmosferi, Pantovčak je uznemirilo, na prvi pogled, benigno pitanje zastupnika HDSSB-a Igora Češeka

'Kakav je stav Vlade o povratu nacionalizirane imovine Židova?' pitanje je koje je premijeru Zoranu Milanoviću uputio HDSSB-ov Igor Češek.

Na ovo, na prvi pogled, obično pitanje, Milanović nije mogao dati konkretan odgovor.

'Načelno, ono što je oteto treba vratiti. Ali oteto, konfiscirano i nacionalizirano nije isto. To su različiti procesi i različiti postupci. Većini Židova je za vrijeme rata otet život. Nakon rata se ta imovina nikome nije mogla vratiti tako da je onaj mali broj ljudi koji se vratio živ u gadove, svoju imovinu dobio natrag. Međutim,  od 1948. do 1951. sva ta imovina je bila nacionalizirana. Tu je Hrvatska pokušavala uvesti reda u zadnjih 20 godina, s ne previše uspjeha. Tako da smo nakon 20 godinu tu gdje jesmo', odgovorio je Milanović i ne sluteći što se skriva u pozadini tog pitanja.


Naime, nakon što je dobio odgovor premijera, HDSSB-ovac Češek kazao je kako njime nije zadovoljan. 'Ja vas pozivam pošto su stranke Kukuriku koalicije zdušno zagovarali povrat imovine i zemljišnim zajednicama i svima drugima, pozivam vas da pokažete da bar simbolično želite riještiti te probleme. Najbolji primjer za to bilo bi da predsjednik RH Ivo Josipović vrati oteti stan u kojem živi i dan danas, a u kojeg je 1945. uletio njegov otac dok je oslobađao Zagreb. A poznato je da je taj stan pripadao jednoj zagrebačkoj židovskoj obitelji', kazao je Češek.

Ozbiljnu optužbu protiv predsjednika Ive Josipovića Češek je novinarima dodatno pojasnio: 'Hrvatsku javnost zanima u čijem stanu živi Predsjednik Republike! Ako smo mi država koja se zalaže za rješavanje oduzete imovine onda bi se predsjednik o tome trebao izjasniti.' Upitan odakle mu takve informacije Češek je rekao da ih je dobio u Hrvatskom helsinškom odboru i da detalje te problematike ne zna.

'Znam samo da je stan u kojemu on živi oduzet jednoj židovskoj obitelji tijekom Drugog svjetskog rata', rekao je Češek i pozvao medije da se pozabave tim pitanjem.

Komentara vladajućih na tu optužbu nije bilo, no ekspresno je press konferenciju sazvao predsjednik Josipović