HSLS ZADAO ZADATKE NOVIM MINISTRIMA

'Neka budu stvarni reformatori ili samo manekeni'

13.01.2011 u 11:03

Bionic
Reading

Kritike na račun Vlade svakodnevica su, a najčešći su kritičari stranke koje nisu u koaliciji. Bivši koalicijski partneri iz HSLS-a odlučili su umjesto niza kritika iznijeti niz očekivanja prema novim ministrima u Vladi. Ako ih razočaraju, kažu: 'Reagirat ćemo kao stranka!'

Šef HSLS-a Darinko Kosor poručio je Vladi da će sljedećih godinu dana - koliko je ostalo do izbora - njezin rad posebno analizirati. Premda HSLS više nema zastupnika u parlamentu, zadao si je ulogu promatrača rada Vlade te čak svoja konkretna očekivanja od novih ministara:

'Do 1. ožujka od nove ministrice financija Martine Dalić očekujemo da predstavi novi rebalans proračun,a jer je ovakav neodrživ, a od potpredsjednika Vlade za investicije Domagoja Miloševića tražimo da do 1. veljače predstavi svoj tim', rekao je Kosor i pozvao Miloševića da javno kaže jesu li strani investitori poželjni ili nepoželjni na hrvatskom tržištu.

Kosor tvrdi da su čak i veleposlanici različitih zemalja u Zagrebu potvrdili da je atmosfera za investicije loša: 'Potrebno je razbijanje antipoduzetničke klime zbog koje ni hrvatski poduzetnici ne reinvestiraju svoju dobit. Očekujemo od Vlade radikalnu promjenu atmosfere koja se trenutačno može nazvati atmosferom drž'te lopova! Ne želimo širiti defetizam i depresiju, ali očekujemo rezultate.

HSLS bi, da može u Sabor, predložio Zakon o rokovima plaćanja, jer, kažu iz te stranke, neke državne tvrtke i korporacije kasne s plaćanjima i više od 300 dana. Zato Vladi poručuju da je dobra ideja i zakon koji bi poduzetnike oslobodio plaćanja poreza na registriranu dobit te zakon koji bi mlade na njihovom prvom radnom mjestu oslobodio od plaćanja poreza i doprinosa.

'Ovu zemlju jedino poduzetnici mogu izvući iz krize. Ako ne budu, ova Vlada će nam ukrasti još jednu godinu prilike izlaska iz krize', rekao je HSLS-ov ekonomski strateg Josip Budimir koji tvrdi da je crna brojka od oko 320.000 nezaposlenih još i veća.

Predsjednik HSLS-ova odbora za znanost, obrazovanje i kulturu Velimir Srića rekao je da dobro poznaje neke od ministara, jer im je bio profesor na Ekonomskom fakultetu: 'Ministru gospodarstva bio sam i mentor za magistarski rad i znam mnoge od njih koliko mogu učiniti. Mi živimo u zemlji koja je poput zgrade u kojoj su prvi, drugi i treći kat dobri, ali prizmelje treba rušiti. Trebaju nam druge ideje i drukčija politika!'

'Neka budu stvarni reformatori ili neka budu samo manekeni. Ako nas razočaraju kao i prije, reagirat ćemo kao stranka', zaključio je Kosor i naglasio da nakon godinu dana može biti kasno.

Na pitanje jesu li spremni ponovno koalirati s HDZ-om ako novi ministri ispune njihova očekivanja, Kosor je rekao da to zasigurno neće učiniti, jer je tako i odlučio sabor HSLS-a: 'Mi smo ove zahtjeve iznijeli, jer smo spremni pomoći svim ministrima od kojih neki nisu stranački ljudi. Zašto ne bismo surađivali u nečemu što je javni interes? Vlada je vlada svih građana i želimo im dati šansu, ali HSLS ide samostalno na izbore i nakon izbora neće koalirati s HDZ-om.'