Peter Altmaier

Njemački ministar gospodarstva: EU mora postati manje ovisna o azijskim dobavljačima

18.09.2020 u 16:18

Bionic
Reading

Europska unija mora reorganizirati trgovinske odnose, postati manje ovisna o azijskim dobavljačima na određenim područjima i razviti vlastite lance vrijednosti, rekao je Reutersu njemački ministar gospodarstva Peter Altmaier

“Pandemija koronavirusa poučila nas je da se Europa mora držati zajedno i da svoje trgovinske odnose mora učiniti raznovrsnijima”, rekao je Altmaier u komentaru autoriziranom za objavu u petak.

"To znači da unutarnje tržište EU-a mora glatko funkcionirati i da moramo zajamčiti otpornije lance opskrbe, razvoj lanaca vrijednosti unutar EU-a i veću pravnu sigurnost u međunarodnoj trgovini."

Njemačka trenutačno predsjeda Europskom unijom i Altmaier će u ponedjeljak biti domaćin sastanka ministara zemalja EU-a odgovornih za trgovinu, čiji će poseban naglasak biti na globalnim lancima opskrbe i budućnosti europske industrije čelika.

Altmaier, inače bliski saveznik kancelarke Angele Merkel, naglašava da Europa ne bi trebala okrenuti leđa globalizaciji jer su trgovina i otvorena tržišta još uvijek snažni motori koji bi mogli pomoći izvući Europu iz sadašnje gospodarske krize.

Potrebna je ipak veća autonomija, praćena razvojem inovativnih i otpornih lanaca vrijednosti u EU, kako bi Europa i u budućnosti „mogla ostati u prvoj ligi gospodarski uspješnih regija u svijetu”, dodao je Altmaier.

Upitan trebaju li Europa i Njemačka preispitati trgovinske veze s Kinom, njemački ministar rekao je kako svi moraju priznati da trgovina dugoročno može funkcionirati samo ako se svima jamče jednaki uvjeti.

"Tko želi uživati u prednostima slobodnog tržišta u EU, mora pružiti istu priliku europskim tvrtkama", kazao je Altmaier.

Iako je Njemačka proteklih deset godina imala goleme koristi od kineske potražnje za njemačkim strojevima i automobilima, dužnosnike u Berlinu i Bruxellesu posljednjih godina sve više frustrira što Kina nije u potpunosti ispunila svoja obećanja da će jamčiti poštenu i slobodnu trgovinu, dodaje Reuters.