BOŠNJAKOVIĆ 'OBJASNIO' NESTALE STRANICE

'Nedostaje određeni dodatak o određenim istragama USKOK-a'

16.05.2011 u 15:43

Bionic
Reading

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković odgovorio je na prozivke saborskog zastupnika SDP-a Nevena Mimice da Vlada nije objavila cijelo izvješće o Poglavlju 23 rekavši da je cijelo izvješće objavljeno. 'Nedostaje određeni dodatak, a to je vezano za određene istrage koje se vode u okviru USKOK-a i DORH-a, ti podaci nisu javni iz razloga što je Zakon o kaznenom postupku propisao da ne mogu ići van', pojasnio je Bošnjaković

Ministar je rekao da je puno stvari napravljeno. 'Kao što znate, prošle smo godine promijenili Ustav, u pravosuđu imamo dobre rezultate u rješavanju zaostalih predmeta. Ja bih rekao, velik smo iskorak učinili, trasirali smo dobre putove i tu više nema povratka nazad i još većom snagom ćemo te reforme provoditi', izjavio je Bošnjaković.

Ministar smatra da smo dosegnuli standarde Europske unije u pravosuđu i da je u interesu nas samih da imamo dobar pravosudni sustav koji se temelji na stručnosti i neovisnosti.

Što se tiče povratne informacije iz Bruxellesa o poslanome, kaže da će se to tek vidjeti.

'Izvješće je tek otišlo i ono se u Bruxellesu analizira i uspoređuje s ovim zadnjim gdje smo imali određene analize i prijedloge što treba napraviti i od onog zadnjeg izvješća iz Bruxellesa 2. ožujka premijerka je sazivala vrlo često sve sudionike jer Poglavlje 23 nije samo o pravosuđu već obuhvaća još nekoliko mjerila. Otada smo napravili cijeli niz koraka i oni se sada analiziraju', izjavio je ministar pravosuđa.

Na pitanje o mogućem monitoringu u pravosuđu, o čemu se sve češće govori u javnosti, Bošnjaković kaže da kada se poglavlje zatvori postoje određene vrste izvještavanja što se dalje događa. 'Ja moram reći da ćemo mi najbolji monitoring raditi sami sebi. Ja već itekako imam tablice vezano za funkcioniranje pravosuđa da vidim kako se implementiraju svi zakoni koji će biti doneseni, najveći monitor ćemo biti mi sami sebi', rekao je Bošnjaković.

Dodao je da je rano govoriti kako se neki formalni mehanizam očekuje. 'To su priče o kojima je teško govoriti konkretno', zaključio je ministar pravosuđa.