ŠKRINJARIČ VS. PODOBNIK

Nedostaje 39.000 potpisa, ali ne odustaju od referenduma

09.03.2009 u 18:12

Bionic
Reading

Čelnik mariborske Stranke slovenskog naroda (SSN) Lovro Škrinjarič priznao je u ponedjeljak da su stranački aktivisti zasad uspjeli prikupiti samo tisuću potpisa za raspisivanje referenduma o ulasku Hrvatske u NATO, ali je i dalje optimist i smatra da će do 26. ožujka uspjeti prikupiti preostalih 39 tisuća potpisa

'Unatoč tomu što sada imamo samo oko tisuću potpisa, nastavljamo referendumsku akciju. Nemamo financijske sponzore, ali činimo sve da prikupimo dostatan broj potpisa. To smo dužni onima koji su inicijativu već potpisali, ali i slovenskom narodu i slovenskoj državi', naveo je Škrinjarič u izjavi za Hinu.

Voditelj inače rubne političke stranke koja djeluje uglavnom na mariborskom području, odbio je poziv Marjana Podobnika, čelnika 'Zavoda 25. lipnja' i izvornog inicijatora, da se obustave sve referendumske aktivnosti jer mu je slovenska vlast zajamčila da su slovenski granični interesi već osigurani.

'Podobnik mišljenje o referendumu mijenja nekoliko puta na mjesec. Slovenski interesi glede ulaska Hrvatske u NATO do danas nisu ničim zaštićeni. Naime, stvarno stanje na granici potvrđuje da Hrvatska protupravno nadzire dijelove slovenskog teritorija koje je nadzirala Slovenija pri osamostaljenju 25. lipnja 1991.', naveo je Škrinjarič.

Predsjednik slovenskog parlamenta Pavel Gantar raspisao je petotjedni rok za prikupljanje 40.000 potpisa potrebnih za referendum o hrvatskom ulasku u NATO, na zahtjev skupina, s Podobnikom na čelu, koje su prikupile 2500 potpisa potrebnih za takvu inicijativu. Rok istječe 26. ožujka, do kada Slovenija ne može potvrditi ratifikaciju hrvatskoga pristupnog protokola i poslati je u Washington. Ako SSN javnom izjavom odustane od inicijative, taj rok nije potrebno poštovati.