GRADONAČELNIK POTEGNUO DO ZG

'Nedopustivo gašenje Stalne službe Trgovačkog suda u Šibeniku'

27.06.2012 u 16:15

Bionic
Reading

Šibenski gradonačelnik Ante Županović sastao se danas s ministrom pravosuđa Orsatom Miljanićem kako bi provjerio navode o gašenju Stalne službe zadarskoga Trgovačkog suda u Šibeniku, izvijestili su iz Ureda gradonačelnika

Županović je u Zagreb otišao zbog nagađanja da će se ta služba ugasiti već krajem ove ili najkasnije početkom iduće godine, a ne, kako je to prije odlučeno, 1. siječnja 2019.

Na najave o prijevremenom gašenju te službe burno su danas u pismu poslanom premijeru Zoranu Milanoviću reagirali i članovi Šibenskoga građanskog foruma, udruge građana koja u šibenskome Gradskom vijeću ima dva vijećnika.

Forumaši drže nedopustivim gašenje Stalne službe zadarskoga Trgovačkog suda u Šibeniku jer će se time, smatraju, dovesti u pitanje poslovanje više od pet tisuća gospodarskih subjekata sa šibenskog područja koji će i za najmanju potvrdu morati u Zadar.


Kažu kako su svjesni kako je to logičan slijed gospodarske propasti Šibenika zbog loših političkih odluka hrvatskih vlada i lokalnih vlasti u posljednjih 20 godina. No, ističu također da su svjesni 'potencijala Šibenika koji se ne mogu realizirati dok se ne uklone zapreke upravljanja pomorskim dobrom, povrata vojarni, skidanja hipoteka sa zemljišta Tvornice elektroda i ferolegura i njezine sanacije' te dok se ne izgradi brza cesta Šibenik–Drniš-Knin, a sve je to, podsjećaju forumaši, u rukama vlade.

Šibenski Trgovački sud ukinut je odlukom prošle vlade 2010. godine te je postao Stalnom službom zadarskoga Trgovačkog suda. Ta je odluka tada izazvala veliko nezadovoljstvo šibenske javnosti, ali i samih zaposlenika suda, no vlada je, unatoč tome, na njoj ustrajala i donijela rješenje kojim je Trgovački sud u Šibeniku kao Stalna služba zadarskoga Trgovačkog suda trebao raditi sve do 1. siječnja 2019.