MIRO TUĐMAN

'Neću slijediti ni Mesićevu ni Sanaderovu politiku'

10.11.2009 u 16:05

Bionic
Reading

Predsjednički kandidat Miroslav Tuđman rekao je na današnjoj konferenciji za novinare u Šibeniku da on 'neće biti kontinuitet ni Mesićeve ni Sanaderove politike'

Istaknuo je da nije protiv Europske unije, ali ona nije za Hrvatsku cilj, nego sredstvo za zaštitu nacionalnih interesa. 'Europska unija nije humanitarna udruga, već politička organizacija, kartel interesa i Hrvatska u nju treba ući kada postigne dobre ugovore', rekao je Tuđman. Istaknuo je da se u medijima favorizira četvero ili petero predsjedničkih kandidata koji predstavljaju kontinuitet politike u zadnjih 10 godina te se 'ulaže velik napor u stvaranju teze da je imidž važniji od sadržaja'.

'Koliko mi je poznato, nitko od njih do sada u medijima ne govori o svojim programima i viziji Hrvatske. Govori se o tomu gdje su ili gdje nisu bili, kako se oblače ili tko im je stilist, a istodobno Hrvatska je po zaduženosti od 42 milijarde eura peta zemlja u svijetu i četvrta po odlasku mladih iz zemlje', istaknuo je Tuđman.

Dodao je da je, po njegovim analizama, po pisanju o predsjedničkim kandidatima u nekoliko nacionalnih novina i portala najzastupljeniji Milan Bandić s više od 40 posto. Slijede ga Andrija Hebrang s više od 20 posto, Vesna Pusić do 15 posto te Ivo Josipović do 14 posto. Zastupljenost Miroslava Tuđmana u medijima, kako je sam rekao, manja je od jedan posto.

'Favoriziraju se oni koji iza sebe imaju stranačku i političku moć. To nema veze s novinarima, već je vezano za uredničku koncepciju te povezanost medija s političkim i financijskim centrima moći', rekao je Tuđman. Zapitao se mogu li u takvim uvjetima upitne informiranosti javnosti predsjednički izbori biti pravedni.

Kako je rekao, iako je prvi kritizirao Sporazum o arbitraži sa Slovenijom te se zauzeo za raspisivanje referenduma o tom pitanju, mediji su to uglavnom prešutjeli. Izjavio je i da su se oglušili i na njegov subotnji skup u Lisinskome, na kojem je predstavio svoj program i gdje ga je poduprlo 2.000 ljudi.

Tuđman misli da Hrvatska već 10 godina nema vanjsku politiku budući da ministri samo odlaze u Bruxulles po domaću zadaću. Tvrdi da su Hrvati u BiH ostali bez potpore hrvatske službene politike, a zahtjeve za uskraćivanje glasovanja iseljeništvu nazvao je kroatofobičnim. Tuđman se zauzeo za ponovno uvođenje Županijskoga doma Sabora.