velike podjele

Necijepljeni medicinski djelatnici će se testirati jednom tjedno, no što ako odbiju: 'Beroš je dao veliki šamar svima u zdravstvu'

13.09.2021 u 22:58

Bionic
Reading

Nakon što je ministar Beroš sinoć poslao otvoreno pismo zaposlenima u zdravstvu, danas pljušte reakcije. Nova TV razgovarala je i sa cijepljenima i s onima koji još uvijek nisu cijepljeni, a rade u bolnicama.

Dok jedni podupiru ministra - drugi jednu njegovu rečenicu iz pisma smatraju "šamarom" i poručuju kako će ih takav pristup još manje motivirati da se cijepe, javlja Dnevnik.hr.

Doktorica Gverić Grginić radi u KBC-u sestre Milosrdnice i podržava uvođenje COVID potvrda. Oni zaposlenici koji nisu cijepljeni, a samim time i nemaju COVID potvrdu trebat će se često testirati.

''U početku će troškovi biti na račun Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, nakon toga će svaki djelatnik sam plaćati svoj test s čime se ja apsolutno slažem jer smatram da nije u redu trošiti novce hrvatskih poreznih obveznika za nešto s čim postoji alternativa koja je bolja od samog testa'', istaknula je Grginić u Dnevniku Nove TV.

Trebalo bi se testirati najmanje jednom tjedno, a može i više. Cijena po testu je malo više od 100 kuna, kažu u zavodu za javno zdravstvo. Što ako se netko odbije testirati? ''Mi očekujemo brze i precizne upute ministra i pravnih stručnjaka ministarstva zdravstva da znamo kakav će biti naš stav'', kazala je Grginić.

Zato je Beroš sinoć poslao pismo zaposlenima u sustavu zdravstva. Govori kako jesen donosi novi val epidemije, kako nitko ne smije ugrožavati zdravstveni sustav, ali i kako svatko ima pravo na izbor. No jedna rečenica iz pisma posebno je zasmetala "Sindikatu medicinskih sestara i tehničara zajedno".

''Mislim da je s tom rečenicom dao jedan veliki šamar svim zdravstvenim djelatnicima koji već godinu i pol mukotrpno rade na svojim radilištima i preko svojih mogućnosti. On ne samo da nas nije potaknuo, nije na neki način pohvalio, nego ide na nas džonom'', odgovorila je Sanda Alić na Beroševu rečenicu da ''se u bolnice dolazi na liječenje, a ne po zarazu''. Medicinska sestra Alić nije cijepljena.

'Imate jednu skupinu koja je preboljela COVID koji se ne žele cijepiti. Imate drugu koja je kao i ja žele vidjeti kakva je učinkovitost, moguće nuspojave. Onda imate treću skupinu - to su mahom naše mlade kolegice koje još nisu postale majke i koje se ne žele cijepiti'', pojasnila je Alić. Kaže da oni nisu antivakseri. Članovi njihovog sindikata, dodaje, sami odlučuju hoće li se cijepiti ili ne.