UČENICI PROSVJEDUJU NA SJEVERU KOSOVA

'Nećemo živjeti u getu, okruženi žicom!'

06.09.2011 u 16:29

Bionic
Reading

Nekoliko stotina učenika pridružilo se danas mještanima četiriju srpskih općina na sjeveru Kosova koji prosvjeduju zbog odluke KFOR-a o zatvaranju alternativnih pravaca koji spajaju sjever Kosova sa središnjom Srbijom. Srbi poručuju da ne pristaju da ih Priština integrira u svoje institucije, a učenici da ne žele živjeti u getu, okruženi žicom

Zbog odluke KFOR-a da se zatvori alternativni prijelaz ka Novom Pazaru danas je, pod parolom 'Nećemo živjeti u getu, okruženi žicom', prosvjedovalo više stotina osnovnoškolaca i srednjoškolaca iz Zvečana, Leposavića, Zubinog Potoka i Mitrovice. Učenici sa sjevera Kosova su poručili da ne žele napustiti obrazovni sustav Srbije te su zatražili od vlasti u Srbiji da učine sve da tako i ostane, javlja RTS.

Na prosvjedu u blizini mosta na Ibru, koji dijeli sjevernu od južne Kosovske Mitrovice, učenici su nosili zastave Srbije i transparente na kojima je pisalo 'Ne damo Kosovo' i 'Nećemo granicu sa Srbijom'.

Nastava po privatnim kućama

Načelnik školske uprave u Kosovskoj Mitrovici, Predrag Stojčetović, učenicima je, u ime srbijanske vlasti, poručio da obrazovne institucije ostaju te da se 's njima nitko ne smije igrati'.

'Ako netko pokuša manipulirati tim institucijama, spremni smo nastavu organizirati u privatnim kućama', poručio je Stojčetović.

Nezakonit promet

Podsjetimo, pripadnici KFOR-a od subote su držali blokiran sporni alternativni putni pravac koji vodi ka Novom Pazaru, te su, kako javljaju tamošnji mediji, zabranili da prođu tri cisterne s gorivom. Američki i portugalski vojnici iz sastava KFOR-a omogućili su pak jučer popodne kretanje osobnim automobilima preko tog alternativnog graničnog prijelaza između Novog Pazara i sjevera Kosova. U priopćenju KFOR-a se ističe da je ulazak komercijalnog prometa na Kosovo preko ovog prijelaza nezakonit te stoga mora biti obustavljen.