AMERIKA ODGOVORILA RUSIJI

'Nećemo odustati od raketnog štita'

23.11.2011 u 21:45

Bionic
Reading

Bijela kuća je u srijedu odbacila mogućnost bilo kakve promjene u vezi uspostave proturaketnog štita NATO-a u Europi, tvrdeći, nakon izražene zabrinutosti ruskog predsjednika Dimitrija Medvedeva, da taj štit nije usmjeren na Rusiju.

'SAD je, što se tiče proturaketne obrane u Europi, prema Rusiji pokazao otvorenost i transparentnost', priopćio je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost (NSC) Bijele kuće Tommy Vietor, dodajući da je proturaketni štit odgovor na sve veću prijetnju Irana američkim saveznicima.

'Putem brojnih komunikacijskih kanala, objašnjavali smo ruskim dužnosnicima da proturaketni sustavi, čije je razmještanje predviđeno u Europi, ne prijete i ne mogu prijetiti ruskim obrambenim snagama', kazao je Vietor u priopćenju.

Istaknuo je da 'SAD i dalje vjeruje da suradnja s Rusijom na proturaketnoj obrani može poboljšati sigurnost SAD-a, naših saveznika u Europi i Rusije'.

'Nastavljamo s Rusijom raditi na definiranju parametara moguće suradnje', rekao je glasnogovornik NSC-a, tijela koje savjetuje američkog predsjednika o nacionalnoj sigurnosti i vanjskoj politici.

'Međutim, u okviru suradnje, nećemo ni na koji način mijenjati ili ograničavati naš projekt razmještanja raketnog štita', poručio je Vietor.

Rusija je u više navrata zaprijetila da će svoje projektile rasporediti u Kalinjingradu, ruskoj enklavi koja graniči s Poljskom.