ŽESTOKI MAĐARSKI PREMIJER

'Nećemo biti vaša kolonija i Europljani druge klase!'

16.03.2012 u 09:59

Bionic
Reading

Mađarski premijer Viktor Orban pokrenuo je oštar napad na Europsku uniju, optužujući dužnosnike u Bruxellesu da njegovu državu tretiraju kao koloniju, izvještavaju u petak europski mediji

Obraćajući se svojim pristašama u Budimpešti, taj konzervativni premijer rekao je da nacija 'neće živjeti prema zapovijedima stranih sila'. Njegov istup dolazi dan nakon što je EU obustavio financiranje Mađarske zbog visokog proračunskog deficita.

Neki čelnici EU-a optužili su Orbanovu vladu za autoritarnost i iznijeli zabrinutost zbog novih zakona koji, prema njihovom mišljenju, ograničavaju slobodu tiska te neovisnost sudstva i središnje banke. Službena Budimpešta odbacuje sve optužbe.

'Nećemo biti kolonija', rekao je Orban pred svojim bučnim pristašama, koji su u četvrtak obilježili godišnjicu mađarske revolucije iz 1848. godine protiv austrougarske vladavine.

'Kao europska nacija, zahtijevamo jednak tretman. Nećemo biti europski građani druge klase. S pravom zahtijevamo da se isti standardi primjenjuju na nas kao i na ostale (EU) države', rekao je Orban.

Mađarski mediji izvještavaju da je najmanje 100.000 ljudi sudjelovalo na velikom skupu pred zgradom parlamenta, prenosi BBC.

Orban je povukao paralelu između ponašanja europskih vlasti i sovjetskih tirana koji su kontrolirali Mađarsku do 1989. godine, piše Guardian.

'Više nam je nego poznat karakter neželjene drugarske pomoći, čak i kada dolazi u otmjenom odijelu, a ne uniformi s prišivcima na ramenima', rekao je Orban.

Orban uživa najjači demokratski mandat na području EU-a: na izborima 2010. njegova stranka Fidesz osvojila je dvotrećinsku većinu u parlamentu.

U srijedu je EU zamrznuo 495 milijuna eura Mađarskoj za iduću godinu zbog proračunskog deficita države. Prvi je to slučaj u kojemu je Bruxelles na taj način reagirao na proračunske deficite svojih 27 država članica.

No EU poručuje da će Mađarskoj dati još tri mjeseca da bi usvojila veće proračunske rezove. Prognoze za mađarski proračunski deficit vrte se oko tri posto za ovu godinu i 3,6 posto za 2013. Pakt o stabilnosti i rastu dopušta godišnji proračunski deficit zemalja članica do tri posto njihova BDP-a, a javni dug ne smije prelaziti 60 posto BDP-a.

Zamrzavanje sredstava Mađarskoj koincidiralo je s dopuštenjem Španjolskoj da ove godine ima nešto veći proračunski manjak, što je potaknulo Austriju da optuži EU za provedbu 'dvostrukih standarda'.

Europski povjerenik za ekonomske poslove Olli Rehn kaže da 'različiti rokovi' znače da direktne usporedbe španjolskog i mađarskog slučaja ne vrijede, jer je Mađarskoj već ranije omogućeno produljenje rokova.

Mađarska je u pregovorima s Međunarodnim monetarnim fondom, koji joj je 2008. dao stand-by aranžman od 20 milijardi eura da bi izbjegla bankrot.