JOSIPOVIĆ O SVEMU POMALO

'Neće nas dolazak Pape spasiti ni pokopati'

06.10.2010 u 15:40

Bionic
Reading

Predsjednik Ivo Josipović nakon svečanosti početka obilježavanja početka akademske godine na Visokoj novinarskoj školi 2010/11, u Preporodnoj dvorani na Gornjem gradu u Zagrebu, rekao je da je došao do nekih 'papira' u slučaju Kamensko te će ih proslijediti Državnom odvjetništvu

'Neće nas Papa pokopati'

Studente Visoke novinarske škole zanimalo je hoće li predsjednik u Vatikanu pozvati papu Benedikta XVI u službeni posjet u Hrvatsku jer se u medijima spekulirao da je to veliki izdatak za državni proračun u ovom trenutku. Predsjednik je rekao da je premijerka Jadranka Kosor već uputila načelan poziv i da će ga on obnoviti. 'Posjet Pape nije odlučan za hrvatski budžet niti se radi o tome hoće li nas spasiti ili pokopati dolazak Pape. Nije presudno hoće li to koštati 100 ili 200 tisuća više. Ako je Papa voljan doći, mi ćemo ga sa zadovoljstvom primiti', rekao je predsjednik.

'Pribavio sam neka izvješća na način kako to moje nadležnosti dopuštaju i o tome će biti obaviješteno Državno odvjetništvo', rekao je predsjednik.

Ipak nije želio komentirati moguću sudbinu bivšeg premijera Sanadera ili okarakterizirati proteklih sedam godina vlasti HDZ-a kriminalnom rekavši da će o tome odluku donijeti sud. Na novinarsko inzistiranje da se afere iz dana u dan gomilaju i da je i bivši ministar policije Ivica Kirin rekao da je radio prema uputama Mladena Barišić, predsjednik odgovara: 'Svaki kriminal, bez obzira na to gdje je i u kojoj stranci, treba sankcionirati, ali nemam stanovište o tome je li gospodin Kirin kriv ili ne, o tome će vam sud reći svoje.'

Predsjednik je komentirao i nabacivanje aferama dviju najjačih stranaka u državi rekavši da podmetanje kao sredstvo političke borbe nije dobro.

'Prema tome, ističem još jednom, kriminal nema stranačku pripadnost i na DORH-u i policiji je da zanemare priče koje su dio stranačkih podmetanja i da profesionalno odrade svoj posao', smatra predsjednik.

Posljednjih dana mnogo se govorilo o ugovoru između Vlade i MOL-a o plinskom biznisu koji je skriven od javnosti. Predsjednik se zalaže za njegovu objavu.

'U načelu, ako nema razloga za poslovnu tajnu, onda javnost ne bi trebala biti uskraćena. Ne znam detalje, sadrži li taj ugovor neku poslovnu tajnu ili ne. Ako i ima tajnu, postoji postupak deklasifikacije i u ovakvim situacijama treba jasno obrazložiti, ako ima, zbog čega je, i to treba poštivati', rekao je Josipović.