SVAĐA OKO KOSOVA

'Neće nam Tadić birati tko smije na inauguraciju'

15.01.2010 u 16:42

Bionic
Reading

Dobrosusjedska suradnja za koju se izabrani predsjednik Ivo Josipović zalagao u predizbornoj kampanji naišla je na prvu prepreku i prije inauguracije zbog Srbije i Kosova

Predsjednik Srbije Boris Tadić zaprijetio je iz Beograda da neće doći na inauguraciju novoga predsjednika Hrvatske ako tamo bude predsjednik Kosova Fatmir Sejdiu.

Danica Juričić-Spasović, glasnogovornica izabranog predsjednika, kaže da su na inauguraciju pozvani šefovi država svih zemalja s kojima Hrvatska ima diplomatske odnose, pa tako i predsjednici spomenutih zemalja. Sigurno je da bi Josipović volio da Tadić dođe na inauguraciju, kaže ona, ali ako on ima svoje razloge zbog kojih ne može doći, mi ćemo to poštovati.

Sejdiu na službenom putu

Pokušali smo doći do komentara s Kosova, ali zbog službenog puta predsjednika Fatmira Sejdijua, do zaključenja članka iz njegovog Ureda nije stigao odgovor planira li doći u Zagreb na inauguraciju novoga hrvatskog predsjednika.

Profesor na Fakultetu političkih znanosti (FPZG) Ivan Grdešić kaže da to jedino što Hrvatska može napraviti u ovoj situaciji. 'Po abecedi pozvati sve šefove država s kojima održavamo diplomatske odnose. Hrvatska se ne može dovesti u situaciju da nam Tadić određuje tko će sudjelovati na predsjedničkoj inauguraciji', objašnjava Grdešić te dodaje da Tadić može proglasiti prehladu ako mu se ne dolazi.

Grdešić smatra da se ne treba dati impresionirati pritiscima iz Beograda. 'Riječ je o protokolarnoj stvari na koju Tadić politički odgovara. Ako ne želi, on se u Zagrebu ne mora susresti s tom osobom i to mu se može osigurati, ali ne može određivati tko će doći', ističe profesor s FPZG-a.

Smatra da nema potrebe komplicirati stvari odmah na početku. 'Što bismo trebali u budućnosti – svaki put pitati za mišljenje Tadića tko smije, a tko ne smije doći?' zapitao se Grdešić.

Sličan pritisak Srbi su vršili prilikom inauguracije četvrtog predsjednika Makedonije Đorđija Ivanova. Tada su i uspjeli. Makedonci su neslužbenim kanalima uvjerili predsjednika Kosova da unatoč službenom pozivu nađe način da ne dođe u Skopje na inauguraciju kako ne bi uvrijedili srbijanskog predsjednika Borisa Tadića.