STIGLO NAJAVLJENO NEVRIJEME

Nebo nad Istrom i Kvarnerom proparalo 17 tisuća munja, a u Dubrovniku poplavljene ulice

26.08.2018 u 11:21

Bionic
Reading

U cijelu zemlju stigla je najavljena promjena vremena s drastičnim padom temperature i obilnim kišama, a najgore je sinoć bilo u Istri

Kako javlja portal Istramet, na području iznad Istre i Kvarnera noćas je zabilježeno 17.000 udara munja, a najgore je bilo u Poreču gdje je kiša padala silovitim intenzitetom i ceste lokalno pretvarala u prave bujnice. U samom gradu voda je izbijala šahtove.

Do ponoći najviše kiše u Istri palo je u Umagu, čak 61 mm. Svakako valja istaknuti i Pulu gdje je nakon dugo vremena pala konkretnija kiša. Meteorološka postaja Borik na sjeveru grada zabilježila je 27 mm.

Obilna kiša je pala i na otoku Krku gdje je u samom gradu zabilježeno je od 38 do 45 mm, a u Ponikvama 40 mm.

U Višnjanu je nevrijeme uzrokovalo odrone na cestama.

Kako prenosi Glas Istre, u čitavoj Istarskoj županiji noćas su evidentirana 24 događaja uzrokovana obilnim oborinama, jačim vjetrom i grmljavinom, od čega i četiri udara groma, pri čemu je jedan udario turista u kampu Bijela Uvala kod Poreča. Prevezen je u Opću bolnicu Pula.

Zbog udara groma u trafostanicu HEP-a u općini Raša, došlo je do požara, a prekinuta je i opskrba električnom energijom na čitavoj Labinštini.

  • +30
Oborinsko nevrijeme zahvatilo jug Istre Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

Burno i na krajnjem jugu

Kako javlja Dalmacija danas, izraženo grmljavinsko nevrijeme pogodilo je i južni Jadran u ranim jutarnjim satima nedjelje. Na području Dubrovnika u manje od dva sata palo je preko 40 litara kiše što je dovelo i do većih poplava na području grada.

Kako javlja DuList, obilne kiše su, uz odrone na cestama, uzrokovale i poplave, a voda prodire čak i u autobuse Libertasa. 

Minimalno tri avionske linije iz Rima, Atene i Istanbula preusmjerene su u druge zračne luke, a ostale su nakon dužeg kruženja iznad Pelješca ipak dobile priliku da slete u Zračnu luku Čilipi, ali s pola sata ili više zakašnjenja.