PREDSJEDNIK MESIĆ

Ne znam sveti li mi se Čičak jer sam ga odbio

10.04.2009 u 13:44

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić nije danas htio komentirati izjave Ivana Zvonimira Čička u kojima Mesićeva oca proziva za ubojstvo civila u Drugom svjetskom ratu, rekavši kako njegovo otac nije bio u "nikakvoj operativi" i ostavljajući javnosti da sama procijeni "o čemu se tu radi".

Čičak je u medijima, naime, izjavio da ima pismo čovjeka koji tvrdi da je sakriven ispod kreveta gledao kako Mesićev otac ubija njegova oca ili majku. "I još kažete gospodin", rekao je Mesić nakon upita novinara "da prokomentira tvrdnje gospodina Čička".

"Neću komentirati samo ću vam reći što je moj otac radio za vrijeme rata. On je bio predsjednik Narodonooslobodilačkog odbora (NOO) Kotara Orahovica, dakle u nikakvoj operativi. Nakon toga je bio predsjednik NOO Okruga Našice i kraj rata je dočekao kao predsjednik NOO Okruga Osijek, da bi nakon toga bio izabran za predsjednika Narodnog odbora Okruga Osijek. Poslije je bio izabran i u ustavotvornu skupštinu i Hrvatski sabor. To su bile njegove funkcije, a vi sad procjenite o čemu se radi", rekao je Mesić novinarima nakon što je u svom Uredu primio izaslanstvo Udruge djece s Down sindromom.

Na upit novinara radi li se tu o svojevrsnoj osveti, budući da je poznato da je Čičak želio biti njegov savjetnik, a potom i veleposlanik u Srbiji, Mesić je odgovorio kako to ne zna.

"Ne znam radi li se o osveti i o čemu se uopće radi. On je predložio da dođe za savjetnika za humanitarna pitanja pa sam mu rekao - 'Pa znaš, to bi bilo moguće, ali posvadit ćeš i četiri noge na stolici'. Onda je došao s novim prijedlogom da bi išao za ambasadora u Beograd i rekao sam - 'Što misliš da mi treba još i treći srpski ustanak'. I tako je završio naš razgovor s tim gospodinom", rekao je Mesić.

Mesić je demantirao tvrdnje iz tiska da pred lokalne izbore daje potporu oporbi jer posjećuje samo županije u kojima je ona na vlasti. "Uvijek sam išao i ići ću u posjet županijama, gradovima i općinama koje me pozovu", istaknuo je Mesić i dodao da njegov Ured, a što se može provjeriti kod njegovih savjetnika, nikada nije postavljao pitanje tko je na čelu lokalne samouprave. "Nikada. I taj tko to govori očito ne prati koga sam ja posjetio", ustvrdio je.