SMJENE MINISTARA

Ne zna se tko vlada Bosnom i Hercegovinom

19.10.2012 u 17:34

Bionic
Reading

Dva dana uoči sjednica Doma naroda i Zastupničkog doma parlamenta Bosne i Hercegovine, na kojima će se odlučivati o predloženim smjenama ministara iz Stranke demokratske akcije (SDA) i Socijaldemokratske partije (SDP), još uvijek je nejasno što bi se tamo moglo dogoditi i tko će činiti novu vladajuću koaliciju u toj zemlji

Na dnevnom redu sjednice Doma naroda zakazane za 22. listopada je odlučivanje o zahtjevu predsjedatelja Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande za smjenu ministara obrane i sigurnosti Muhameda Ibrahimovića i Sadika Ahmetovića iz SDA, dok bi dan kasnije Zastupnički dom trebao odlučiti o zahtjevu stranaka iz Republike Srpske za smjenu ministra vanjskih poslova Zlatka Lagumdžije, ujedno predsjednika Socijaldemokratske partije BiH (SDP).

Čelnik SDA Sulejman Tihić izjavio je kako je siguran da do smjene ministara iz njegove stranke neće doći kazavši kako je to rezultat dogovora koji je postigao s predsjednikom Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Miloradom Dodikom

'Sve je to precizirano u dogovoru koji smo potpisali, no odluka je da s detaljima zasad ne izlazimo u javnost', izjavio je Tihić u četvrtak navečer za TV Federacije BiH (FTV) dodajući kako će u ponedjeljak sve biti jasnije.

U Srpskoj demokratskoj stranci (SDS), koja je Dodikov čvrsti koalicijski partner, tvrde, međutim, da o tome ne znaju ništa. 'Mi ćemo glasovati za smjenu ministara iz SDA osim ako Bevanda ne povuče svoj zahtjev', izjavio je u petak za Dnevni avaz Mladen Bosić, predsjednik SDS-a. Bosić je ustvrdio kako o uspostavi neke nove parlamentarne većine ni s kim nije razgovarao.

Eventualni dogovor između Tihića i Dodika podrazumijeva da u vlasti ostaje SDA, a da SDP prelazi u oporbu, barem na državnoj razini.

Iz SDP-a su najavili kako će se njihovi ministri sami povući iz vlasti ukoliko se uspostavi jasna parlamentarna većina bez te stranke, no sumnjaju kako je doista postignut neki dogovor koji bi to omogućio. 'Tihić nema nikakva jamstva za to što tvrdi jer, da ima neki dogovoreni dokument, on bi odmah bio objavljen', ustvrdio je predsjednik Glavnog odbora SDP-a Damir Hadžić, kako ga u petak citiraju Nezavisne novine.

Da bi ostao na vlasti na razini države, SDA, uz potporu iz Republike Srpske, treba i onu iz HDZ BiH i HDZ 1990, ali i iz Stranke za BiH (SBiH) koja je do sada bila u oporbi, a u državnom parlamentu ima dva zastupnika. Tom strankom iz sjenke i dalje upravlja njen utemeljitelj Haris Silajdžić, a njen aktualni predsjednik Amer Jerlagić kazao je kako će se oni o svemu očitovati tek u ponedjeljak navečer ili čak u utorak.

'SBiH ne bi ulazio u vlast radi fotelja i smjene Zlatka Lagumdžije, nego isključivo kako bi otkočio reformski put BiH ka Europskoj uniji i NATO-u', kazao je Jerlagić.

Iz dva HDZ-a zasada stižu samo krajnje suzdržane najave novih bilateralnih razgovora stranačkih čelnika do zakazanih sjednica oba doma parlamenta BiH. Oprezno stajalište dva HDZ-a rezultat je procjene kako će se, i u slučaju raspleta krize na državnoj razini, po kojemu će na vlasti ostati SDA, kriza nastaviti na razini Federacije BiH.

Novu vlast u tom entitetu, u koju dva HDZ-a pokušavaju ući, nije moguće ustrojiti bez bloka koji čine SDP i Savez za bolju budućnost (SBB). Izglednom se stoga čine različite vladajuće većine na državnoj i na razini FBiH, što će stanje i dalje činiti iznimno kompliciranim.