ODBAČENA KAZNENA PRIJAVA

Ne zna se tko je viknuo ‘Za dom’

11.05.2009 u 21:56

Bionic
Reading

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu odbacilo je kaznenu prijavu protiv pjevača Marka Perkovića Thompsona, utvrdivši da on nije uputio službeni pozdrav NDH 'Za dom - spremni!' koji je s razglasa na Trgu bana Jelačića, tijekom njegovog koncerta, odjeknuo 30. svibnja 2008.

ZAGREB - Poziv 'u tom trenutku, stojeći na pozornici, nije uputio Thompson nego se taj tekst čuje iz pozadine na početku pjesme, kao da je snimljen na matricu', utvrdilo je Odvjetništvo, odbacujući prijavu bez provođenja istrage kojom bi se sa sigurnošću utvrdilo je li pozdrav pušten s matrice, čiji je glas snimljen i tko je odgovoran za puštanje sporne matrice i službenog pozdrava NDH - organizator koncerta, Thompson ili netko treći, piše Jutarnji list.

'U procesu je trebalo dokazati je li to bio playback, tko je odgovoran za puštanje i je li Thompsonov glas na matrici ili je to pustio organizator, a koliko se sjećam u organizaciji je sudjelovao i Grad Zagreb', rekao je odvjetnik Veljko Miljević.

Zamjenica županijskog državnog odvjetnika Mirta Kuharić odbacila je i dio prijave, koju su podnijele tri udruge, a koji se odnosi na nepoznate osobe koje su na koncertu nosile ustaška obilježja. Odvjetništvo je utvrdilo da je takvih osoba bilo na koncertu i da su one 'manifestirale moralno neprihvatljivo ponašanje'.

Iako je utvrđeno da su takve osobe bile na koncertu, zamjenica Kuharić smatra da se radi o ponašanju koje 'u svojoj ekscesnosti nema onu kriminalnu količinu koja bi predstavljala obilježja prijavljenih kaznenih djela'.

Miljević smatra da je barem trebalo provesti predistražne radnje u kojima bi se sve okolnosti konkretno utvrdile i istražile. Jedan sudac, koji je želio ostati anoniman, smatra da je Odvjetništvo ovakvim obrazloženjem zadovoljilo i jednu i drugu stranu, ali da ništa konkretno nije utvrđeno.