PROSVJEDNICI NE MIRUJU

'Ne želimo zabranjeni grad na Marjanu'

22.01.2011 u 16:50

Bionic
Reading

Građanska inicijstiva Za Marjan reagirala je na objavu projekta budućeg ugostiteljskog kompleksa unutar park šume, u vlasništvu Kerumove supruge Fani Horvat

Građanska inicijativa Za Marjan, koja je zbog najavljene gradnje u splitskoj park šumi prošlog vikenda organizirala prosvjed s nekoliko tisuća građana, nema namjeru predati se: nakon što je objavljen projekt arhitekta Nene Mikulandre, po kojemu u zaštićenoj zoni Fani Horvat namjerava graditi ugostiteljski kompleks, inicijativa je reagirala oštrim pismom kojim upozorava na brojne nezakonitosti i nemoralnosti ovog zahvata.

Između ostalog, upozoravaju da se gradnja na ovoj lokaciji protivi Prostornom planu županije, da se radi o sukobu interesa i pogodovanju nevjenčanoj supruzi splitskog gradonačelnika Željka Keruma, ali i da će svaki zahvat nepovratno devastirati ovaj dio park šume. Također, u Građanskoj inicijativi tvrde i da je Mikulandrin pobjednički rad 'sasvim blizu plagijatu'.

Izjavu prenosimo u cijelosti:

IZJAVA GRAĐANSKE INICIJATIVE ZA MARJAN

Povodom ovotjedne objave nagrađenih radova na arhitektonskom natječaju za ugostiteljski lokalitet na marjanskom lokalitetu Prva voda inicijativa građana Za Marjan objavljuje sljedeću izjavu.

- Inicijativa građana Za Marjan i dalje se protiv i ovoj i bilo kakvoj drugoj gradnji u opsegu marjanske šume. I dalje smatramo da su i sam projektni zadatak, i način provedbe natječaja, kao i pobjednički rad rezultat niza nezakonitosti, pogodovanja, sukoba interesa i nepoštivanja dobrih demokratskih običaja, a na štetu drugih suvlasnika terena, javnog interesa, te Marjana samog.

- Još jednom podsjećamo javnost da je gradnja navedenog ugostiteljskog objekta previđena u Park šumi, za što je potrebna prethodna izrada Plana područja posebnih obilježja.

- Još jednom upozoravamo da važeći GUP nije usklađen s Prostornim planom županije, koji mu je nadređen, a ne dozvoljava gradnju unutar park šume Marjan. Stoga je ovaj natječaj nelegalan jer u svom Programu pravni temelj dokazuje pozivajući se na GUP.

- Još jednom podsjećamo na činjenicu da se cjelokupna (navodno) 'dopuštena' gradnja na lokalitetu smješta na parcelu samo jednog od mnogih vlasnika, koji je k tomu gradonačelnikova nevjenčana supruga. Riječ je o eklatantnoj zloporabi u kojoj su među ostalom nasamareni i drugi vlasnici, a među njima ugledne i stare javne, kulturne i vjerske ustanove. Postoji li doista u Republici Hrvatskoj očigledniji primjer neetičkog i krivično kažnjivog pogodovanja i nepotizma?

- Podsjećamo još jednom na već objavljenu i poznatu činjenicu da se na spomenutoj lokaciji nije poštovalo pravo prvootkupa.

Što se pak tiče samog pobjedničkog rada arhitekta Mikulandre i Studija Nemico, on unatoč svojoj tobožnjoj ekološkoj brižljivosti i navodnoj oblikovnoj dopadljivosti, demonstrira još i kudikamo veću nezajažljivost i prostornu agresiju nego što smo isprva mogli i zamisliti. S tim u vezi Inicijativa upozorava:

- Da nije točno kako se zbog projekta neće žrtvovati nijedno stablo. Zaboravlja se, naime, da stabla imaju i korijenje i krošnju, da se za objekt moraju kopati temelji i da do gradilišta mora dolaziti i mehanizacija.

- Da projekt predviđa da će se sada javni i svima slobodno dostupni kameni mul (koji je sazidala zajednica) pretvoriti u štekat budućeg ugostiteljstva.

- Da projekt očito računa na koncesijsku eksproprijaciju cijelog obalnog pojasa, pa i dijelova koji nisu ni blizu parcele investitorice

- Da projekt predviđa parking, a to znači i djelomično uvođenje prometa, a taj je parking predviđen na - parceli drugog vlasnika!

- Da gradnja ovakvog projekta u pješačkog zoni samorazumljivo podrazumijeva odvoz i dovoz smeća, kao i dovođenje kanalizacije.

- Da projekt predviđa znatne količine sportskih terena na sada slobodnom prostoru između šume i nasipa lukobrana SD Špinut. To samo po sebi možda i ne bilo sporno kad bi postojala jamstva da će ti tereni biti otvoreni i slobodno dostupni. Iskustva s Bena, gdje je koncesionar partner investitorice Željko Kerum, pokazuju da je kudikamo vjerojatnije da će tereni biti zatvorenog tipa, komercijalni i dostupni uz skupu naplatu. Time će se dio Marjana pretvoriti u 'zabranjeni grad' za bogataše, profitni centar koji će umjesto javnom korištenju služiti maloj skupini imućnih.

- Podsjećamo također i na to da je pobjednički projekt sasvim blizu plagijatu jer se preko uobičajene mjere oslanja na projekt SANAA architects i Kazuyo Sejima.'