FEHIROV VAPAJ

'Ne želim nikome da bude zaštićeni svjedok'

04.12.2008 u 13:24

Bionic
Reading

Odvjetnik Krunoslava Fehira, krunskog svjedoka u slučaju Glavaš, Anto Nobilo upoznat je s tim da je njegov klijent SMS porukama prijetio novinaru Dragi Hedlu, te je taj postupak nazvao nepromišljenim i glupim

Nobilo kaže da je Fehir svojim postupkom želio upozoriti sve kako se ne isplati biti zaštićeni svjedok u Hrvatskoj jer ga policija nije zaštitila kao što je obećala.

'Fehir je pukao jer je četiri godine praktički bez posla i mjesta gdje živi. Promijenio je 10-15 lokacija na kojima je živio, i on je praktički beskućnik. Nema prijatelja, a u policijskim domovima, u koje su ga smjestili, kolege ga smatraju nacionalnim izdajnikom', rekao je Nobilo.

On smatra da se Fehiru trebao osigurati smještaj u nekom privatnom stanu i da mu je trebalo promijeniti identitet. Ovako je on izložen mobingu. 'Formalno je zaposlen u policiji, a stvarno ništa ne radi', objasnio je Nobilo.

'Fehir je svoj život stavio na kocku kako bi državi pomogao rasvijetliti slučajeve ratnih zločina u Osijeku, a ona ga nije zaštitila', napomenuo je odvjetnik, dodavši da su se oni preko njegova ureda obraćali Ministarsvu pravosuđa, Državnom odvjetništvu, Ministarstvu unutarnjih poslova da se riješi njegov status, ali su oni samo prebacivali odgovornost jedni na druge.

Ministarstvo pravosuđa slalo ih je da se obrate MUP-u i njihovoj Jedinici za zaštitu svjedoka. MUP je tražio da se prethodno ishodi dozvola kod Državnog odvjetništva, a oni su zaključili da Fehiru život nije ugrožen te da mu ne treba zaštita.

'Fehir je na ispitivanju izrazio kajanje zbog svoga postupka te se ispričao Dragi Hedlu', rekao je Nobilo. Istaknuo je da su njih dvojica čak u dobrim odnosima i da su zajedno svjedoci u slučaju Glavaš, ali kako mu je bilo glupo prijetiti sebi, poslao je SMS poruku Hedlu s ciljem privlačenja pozornosti na njegova zaštićenog svjedoka i kao upozorenje drugima da to ne rade jer se ne isplati.