DECIDIRANI TADIĆ:

'Ne vidim sebe na čelu oporbe u Srbiji'

06.05.2014 u 17:56

Bionic
Reading

Čelnik Nove demokratske stranke (NDS) i bivši srbijanski predsjednik Boris Tadić opovrgnuo je u utorak tvrdnje i nagađanja u medijima da bi mogao stati na čelo oporbe u Srbiji nakon uvjerljive pobjede Srpske napredne stranke (SNS) na izvanrednim parlamentarnim izborima u ožujku

Tadić je u emisiji "Kažiprst" TV B92 istaknuo da su priče u ujedinjenju oporbe "probni baloni" koji se neutemeljeno lansiraju u javnost.

"Ne vidim sebe na toj poziciji, kao što nisam sebe vidio ni na poziciji ministra vanjskih poslova. Nije realistično pristupati ujedinjavanju. Demokratska stranka (DS) nije stranka koja odgovara svojoj misiji. Što bih se ujedinjavao s njom", rekao je Tadić o stranci čiji je nekad bio predsjednik, a donedavno i počasni predsjednik, a koja uz NDS predstavlja oporbu vladajućoj koaliciji na čelu s naprednjacima premijera Aleksandra Vučića

Tadić je istaknuo i da na dnevnom redu nije ujedinjavanje stranaka koje je uoči izbora okupio pod okriljem Nove demokratske stranke, s kojom je na prijevremenim parlamentarnim izborima osvoji 18 od 250 mandata, dok je Demokratska stranka, čiji je dio članstva stao uz Tadića, osvojio 19 zastupničkih mandata.

Bivši srbijanski predsjednik i donedavni počasni predsjednik DS napustio je uoči raspisivanja prijevremenih izbora stranku koju je vodio od veljače 2004. do studenog 2012. godine, obrazloživši svoju odluku neslaganjem s politikom demokrata pod novim vodstvom Dragana Đilasa. Tadić nije imao vremena registrirati Novu demokratsku stranku (NDS), čije ime se udomaćilo u medijima tijekom predizborne kampanje, već se s timom koji s njim ili nakon njega napustio DS formalno i službeno pripojio stranci Zelenih. Pod njegovim vodstvom tvorili su izbornu listu zajedno s Ligom socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenada Čanka, Zajedno za Srbiju, frakcijom DS-a koju vodi nekadašnji ministar poljoprivrede Dušan Petrović, strankom Zajedno za Vojvodinu i još tri manje stranke.

Komentirajući političku poziciju stranaka koje su ostale ispod izbornog praga i izvan parlamenta, Tadić je rekao da "ne vidi njihove aktivnosti, njihove političke stavove" niti politički program o kojem bi se mogao očitovati.

Ispod izbornog praga ostale su i Liberalno-demokratska partija (LDP) Čedomira Jovanovića, Ujedinjeni regioni Srbije (URS) nekadašnjeg ministra gospodarstva Mlađana Dinkića i Demokratska stranka Srbije (DSS) nekadašnjeg premijera Vojislava Koštunice, koje su u ranijim sazivima parlamenta bile parlamentarne stranke.

Koštunica i Dinkić su se nakon izbornog poraza povukli s čela DSS i URS i prestali se baviti politikom, dok je Jovanović ostao predsjednik LDP-a.