RIBIĆ O GOSPODARSKOM PROGRAMU

'Ne vidim bitne razlike između onog što nude SDP-a i HDZ-a'

13.12.2013 u 19:46

Bionic
Reading

Bivši HDZ-ov premijer Nikica Valentić pozitivno je ocijenio osnovne smjernice HDZ-ova gospodarskog programa predstavljenog danas na Svehrvatskome gospodarskom forumu, a predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić ne vidi bitne razlike u gospodarskom programu između SDP-a i HDZ-a jer smatra da su u objema strankama u fokusu deficit i državni proračun te financijska konsolidacija

"Ono što zabrinjava je činjenica što HDZ, kao i SDP, sve zna kako izaći iz krize. Danas cijela Europa ne zna kako izaći iz krize i to je ključni problem", rekao je Ribić.

Kazavši da je u HDZ-ovu gospodarskom programu u fokusu deficit i stabilnost, Ribić je rekao kako danas i studenti prve godine ekonomije znaju da stabilnost ne može dovesti do rasta, nego tek rast može dovesti do stabilnosti.

"Govoriti o tome kako nam je potreban uravnoteženi proračun i to biti u fokusu pokazuje da redoslijed poteza nije promišljen", napomenuo je. Smatra da je najprije potrebno osigurati rast te zaboraviti priču o financijskoj konsolidaciji. Nakon rasta ide konsolidacija, to su pravila, rekao je Ribić.

Pozitivno ocijenivši smjernice gospodarskog programa, bivši HDZ-ov premijer Nikica Valentić izrazio je zadovoljstvo što je taj forum izazvao veliko zanimanje stručnjaka i javnosti jer to govori o interesu ljudi za rješavanje problema. Smatra da gospodarski program nije zanatski rađen da se o njemu polemizira, nego široka platforma koja će dati odgovore na probleme kako se oni budu razvijali.

"Ako bude sadašnja razina problema, onda će se još moći bez nekih ozbiljnijih restrikcija, a ako dođe do fiskalnog pogoršanja, onda su potrebne oštrije mjere", rekao je Valentić, koji smatra da se mjere gospodarskog programa tek trebaju napraviti i, što je još važnije, odrediti tko će ih provoditi.