PREDSJEDNIKOV APEL

'Ne uvlačite političare u tekuće kaznene postupke'

12.09.2011 u 14:18

Bionic
Reading

'Mislim da je i ovaj moj nastup rasterećenje pravosuđa od političkih utjecaja, pritisaka, aluzija ili bilo čega drugoga. Lijepo vas molim da ni mene ni druge političare ne uvlačite u tekuće kaznene postupke', rekao je novinarima predsjednik Ivo Josipović prilikom posjeta Pomorskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, upitan može li pravosuđe biti rasterećeno političkih pritisaka

O financiranju svoje predsjedničke kampanje, Josipović je rekao da je podnio izvješće te da je potpuno miran, a o istrazi o crnim fondovima u HDZ-u, o kojima nitko u toj stranci ništa ne zna, ponovio je da ne želi komentirati istrage. Upitan potom znači li to da postoji istraga, rekao je da je pod time mislio na istragu u kojoj gospođa Pavošević daje svoj iskaz.

'Znate da nisam komentirao ni slučaj Sanadera, sve ono što je pred pravosuđem mora biti izvan dometa politike. Ja ću se toga držati kako do sada, tako i u svim budućim slučajevima', rekao je. Na pitanje bi li USKOK ipak trebao pozvati premijerku i šeficu HDZ-a Jadranku Kosor na razgovor, kazao je da to zna USKOK.

Upitan što Hrvatska može napraviti u slučaju Božidara Vučurevića, ratnog gradonačelnika Trebinja, koji je prebjegao iz Srbije u taj grad, Josipović je rekao da ona može inzistirati na izručenju, a ako postoji zapreka i ne može biti izručen, onda mora inzistirati da mu se sudi u BiH. 'To je jedno dosta čvrsto pravilo Međunarodnog kaznenog prava, prema tome BiH, ako ne može izručiti svoga državljanina, mora organizirati suđenje', kazao je.

Predsjednik Ivo Josipović današnji je dan posvetio Primorsko-goranskoj županiji. Na Pomorskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci prisustvovao je otkrivanju spomen-ploče posvećene admiralima koji su diplomirali na Carsko-kraljevskoj Vojno-pomorskoj Akademiji u Rijeci, 1866. – 1914. te posjetio izložbu posvećenu tiskovinama koje su se koristile u obrazovanju kadrova te Akademije. Zatim je otvorio navigacijski GNSS laboratorij, laboratorij za proučavanje učinaka 'svemirskog vremena', prvi takve vrste u Hrvatskoj.

'Moja oba djeda, kao i pradjedovi, bili su pomorci. Da su imali prilike završiti pomorsku akademiju, možda naš brod koji se zvao 'Bog z nami' ne bi neslavno propao na plaži u Baškoj Vodi', ispričao je Josipović tom prigodom.

'Razvoj Riječkog sveučilišta ide u dobrom pravcu, siguran sam da će ne samo Riječani i hrvatski državljani, nego i strani državljani dolaziti ovdje studirati, a i da će riječko Sveučilište uz određeni napor, vrlo brzo biti u istom krugu kao i zagrebačko, koje se uvrstilo na listu 500 najboljih', rekao je predsjednik i dodao da je pomorstvo obilježilo prošlost i budućnost Hrvatske, no i da naše more još uvijek nije dovoljno iskorišteno.

Obišao je zatim Bazene Kantrida, prošetao se opatijskom šetnicom - Lungomare, koja ove godine slavi 100. obljetnicu izgradnje te će se u poslijepodnevnim satima družiti s Riječanima na Korzu, a povodom svjetskog dana oralnog zdravlja, posjetiti i stomatološku polikliniku RIDENT.