FEMINISTIČKI BUNT

'Ne ukidajte Ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova'

01.04.2011 u 17:48

Bionic
Reading

Neovisna feministička organizacija Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI) protivi se ukidanju Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i uvrštavanju spolne/rodne problematike u domenu pučkog pravobranitelja, što se navodno predlaže zakonskim izmjenama

'Postoji ozbiljna bojazan da će se ukidanjem instituta pravobraniteljice za ravnopravnost spolova smanjiti razina zaštite od diskriminacije na temelju spola i seksualne orijentacije', stoji u današnjem priopćenju CESI-ja.

CESI ne vjeruje da će pripajanje posebnih pravobraniteljstava pučkom pravobranitelju pridonijeti boljoj provedbi zakona i politike za suzbijanje diskriminacije.

Kažu kako nije sporno da kapaciteti pučkog pravobranitelja moraju ojačati, no smatraju da se spomenutim prijedlogom 'neće riješiti problem nedostatnih ljudskih, materijalnih i financijskih resursa' u Uredu pučkog pravobranitelja. Štoviše, širenjem opsega posla mogla bi se smanjiti razina zaštite za sve skupine, kažu u CESI-ju te dodaju kako je apsurdno da se opet štedi na ženama i uredu koji se bavi ravnopravnošću spolova.

'Ne treba ni zanemariti kako je Europska komisija u sklopu pregovora zatvaranja poglavlja 19. inzistirala na jačanju kapaciteta Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova. Ovakvom mjerom izigrava se taj uvjet', tvrde u CESI-ju te podsjećaju da se jedna od rijetkih pohvala koju je Odbor UN-a za uklanjanje diskriminacije žena (CEDAW odbor) uputio Hrvatskoj odnosila upravo na rad pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.

CESI zahtijeva široku javnu raspravu o prijedlogu izmjena zakona o pučkom pravobranitelju i traži dosljednu primjenu Kodeksa savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u postupcima donošenja zakona, drugih propisa i akata.

Na moguće ukidanje instituta pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, ali i pravobraniteljice za osobe s invaliditetom jučer je upozorila Koordinacija ženskih sindikalnih grupa Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisnih hrvatskih sindikata i Hrvatske udruge sindikata.

U Ministarstvu pravosuđa nisu željeli otkriti je li točno da se u tekstu prijedloga za izmjenu Zakona o pučkom pravobranitelju predlaže upravo takvo rješenje, objašnjavajući da je tekst zasad 'interni i u proceduri rasprave unutar radne skupine', a javnosti će biti predstavljen kroz javnu raspravu i na internetskim stranicama tog ministarstva.