IRAN PORUČUJE

'Ne trebamo atomsku bombu za napad na SAD'

08.11.2011 u 15:30

Bionic
Reading

Iranu ne treba atomska bomba da se suprotstavi Washingtonu i njegovim saveznicima, poručio je u utorak predsjednik Mahmud Ahmadinedžad, a iranski general zaprijetio je da će za svakog svog poginulog iranskog časnika ubiti deset američkih

Ta su upozorenja izrekli u očekivanju da Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) objavi izvješće o iranskom nuklearnom programu koje bi trebalo potvrditi zapadne sumnje o nezakonitim aktivnostima iako Teheran tvrdi da je svrha njegova programa isključivo civilna.

Sjedinjene Države, koje posjeduju 5.000 atomskih bombi, sramotno nas optužuju da gradimo atomsku bombu, no moraju znati da ne trebamo bombu ako želimo odrezati njihovu ruku koja se protegnula na cijeli svijet', rekao je Ahmadinedžad.

Optužio je SAD za pljačku i ponižavanje naroda u svijetu te kritizirao IAEA jer 'se ne vodi vlastitom voljom' već sluša diktat Amerikanaca i ne objavljuje nikakva izvješća o američkom nuklearnom programu.

Američki nuklearni proračun 'iznosi 81 milijarda dolara' i 300 puta je veći od proračuna iranske agencije za atomsku energiju, rekao je predsjednik.

Iranski ministar vanjskih poslova Ali Akbar Salehi optužio je Zapad da pritišće Teheran 'bez argumenata i dokaza', a vrhovni vjerski vođa Ali Hamnei objasni je da je nuklearno oružje 'haram', protivno muslimanskoj vjeri.

'Ne smijete zaboraviti da su američki zapovjednici u Afganistanu, Iraku i drugdje u regiji i ako ubijete jednog našeg (časnika) mi ćemo ubiti deset vaših', zaprijetio je Amir Ali Hadžizadeh, zapovjednik zračnih snaga Čuvara revolucije.

Američki vojni stručnjaci su krajem listopada pred Kongresom ocijenili da bi SAD trebao ubiti zapovjednike Čuvara revolucije.

'Zašto ih ne ubiti? Ti su ljudi ubili tisuću naših. Ne predlažem vojnu akciju, već tajne operacije', rekao je tada Jack Keane, bivši zapovjednik glavnog stožera američke kopnene vojske.