SAJAM NAUTIKE I SPORTA

'Ne trebaju nam šetači nego kupci'

27.02.2010 u 08:01

Bionic
Reading

'Nama trebaju kupci, a ne šetači', moglo se čuti na Sajmu nautike i sporta koji se do nedjelje održava na Zagrebačkom velesajmu. Odgovorni kažu da je posjećenost iznenađujuće dobra, ali s druge strane - njima i ne treba gužva

Ove godine manje je izlagača, ali svejedno optimizma ne manjka. Dosta su dva ili tri kupca koji su spremni ulagati u ovu vrstu luksuza te izdvojiti od 50 pa sve do pola milijuna eura da bi prodavači bili zadovoljni. Nije to autoshow, kažu, ne trebaju im šetači koji dolaze gledati hostese jer ne znači to da s većim brojem posjetitelja dolazi i veći broj ozbiljnih kupaca.

No recesija i, mnogo više, visoke trošarine ostavile su traga na tvrtkama koje se bave trgovinom i proizvodnjom skupih brodova. Država je uvidjela pogrešku i smanjila trošarine, ali one su i dalje previsoke, smatraju na Sajmu, što je nedopustivo za zemlju koja se želi baviti nautičkim turizmom. Zbog teških uvjeta poslovanja mnogi su propali, a oni koji su ostali ne žive u defetizmu nego upravo promocijom na Sajmu žele privući kupce jer ako se ne promoviraju, ništa neće ni prodati.  

Ipak, kako su nam rekli, prvih nekoliko dana se gleda, a tek za vikend sklapaju poslovi. Više o Sajmu nautike i sporta saznajte u videoprilogu.