NEVEN MIMICA

'Ne treba očekivati deblokadu pregovora'

06.06.2009 u 16:36

Bionic
Reading

Potpredsjednik Sabora Neven Mimica (SDP) procjenjuje da angažman premijera Ive Sanadera u New Yorku neće biti dovoljan za deblokadu pregovaračkog poglavlja Pravosuđe

'Nismo ni očekivali da će Brammertzov izvještaj biti generalno negativan za Hrvatsku jer jedino otvoreno pitanje u našim odnosima s Haškim sudom su ti topnički dnevnici. A tako je i ostalo. Nije, dakle, Sanader ništa učinio u tom smislu. Članice EU koje su zbog (ne)suradnje s Haagom blokirale poglavlje pravosuđe zadržale su svoje rezerve, stoga ne trebamo očekivati deblokadu', rekao je Neven Mimica za Novi list.

Predsjednica nacionalnog odbora za pračenje pregovora s EU Vesna Pusić (HNS) smatra da neće biti nikakvog napretka oko poglavlja pravosuđa sve dok Hrvatska sama ne raščisti situaciju s topničkim dnevnicima.

'Inicijativa da našu suradnju procjenjuje sudsko vijeće, a ne tužiteljstvo je u redu. Ali prije toga trebamo naprosto jasno reći koji su od tih dokumenata – za koje u Haagu znaju ili smatraju da znaju da postoje – zaista postojali, a koji nisu. Kao i to do kojih se, od onih koji su postojali, sada može doći', rekla je Pusić.