OBERSNEL HDZ-OVCIMA:

'Ne treba im moja zatvorska odora, dobit će svoju od države'

26.11.2011 u 14:18

Bionic
Reading

'Mislim da je sada svima apsolutno jasno da nismo svi isti niti ćemo ikada biti i da se ne može govoriti o ravnoteži kada je kriminal i korupcija u pitanju, što je, očito, bila i intencija ove kaznene prijave', ustvrdio je danas na izvanrednoj press konferenciji gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, sazvanoj radi odbačene prijave u slučaju Tržnica Rijeka, koja je jučer predvečer osvanula na web stanicama osječkog Županijskog državnog odvjetništva

Obersnel je sa zadovoljstvom podsjetio na to da je od prvoga dana govorio da nikada nikome nije pogodovao, a pogotovo riječkim Tržnicama, što je DORH sada i potvrdio. Zahvalio se Riječanima, koji su, unatoč manipulacijama i pokušajima da se Rijeka prikaže kao leglo SDP-ove korupcije, odbili prihvatiti takav način razmišljanja i zadržali povjerenje u rad gradske uprave i njega samoga, ali i svim svojim suradnicima, posebno Ireni Miličević koja je, po policijskoj prijavi, bila drugoosumnjičena.

'Ona je podnijela veliki teret prijave, iako je nestranačka osoba. Cijelo je vrijeme dostojanstveno i profesionalno obavljala svoj nimalo lak posao', rekao je.

Iako je dugo čekao ishod prijave, takvog ga je i očekivao i ne doživljava ga samo kao vlastito olakšanje, nego i kao jasan odgovor svima koji su pokušali iskoristiti kaznenu prijavu te se nisu libili u gotovo svakom svom javnom istupu ne spomenuti Grad Rijeku i njega u negativnom kontekstu.

'Mislim na premijerku i predsjednicu HDZ-aJadranku Kosor, ministra Tomislava Karamarka, brojne policijske dužnosnike i saborske zastupnike te na riječku oporbu u Gradskom vijeću', kazao je i ponovio da bi volio čuti njihovu ispriku, koja bi bila minimum pristojnosti i ljudskosti, no drži da bi bio preoptimističan kada bi je i očekivao.

Gradonačelnik je istaknuo da u godinu dana i devet mjeseci, koliko je istraga trajala, nije vidio kaznenu prijavu, osim u priopćenju PU primorsko-goranske, niti ga je itko išta po tom pitanju pitao.

'Mogao sam samo pretpostavljati da sam čelnik lokalne samouprave V. O., rođen 1957. godine, upravo ja', rekao je i podsjetio da su ministar i glasnogovornik unutarnjih poslova Karamarko i Borovec čitali i komentirali dijelove kaznene prijave u medijima, što po njemu, govori o neprofesionalnosti vrha policije.

O najavi podnošenja kaznene prijave Slavka Linića protiv Jadranke Kosor i čelnika policije, Obersnel je odgovorio da će to ovisiti o odlukama političkog vrha SDP-a i upozorio na apsurdnost situacije.

'Pitanje je koliku svrhu ima osobna tužba protiv Kosor ili Karamarka, ako ih se tuži kao dužnosnike. Vjerojatno bi eventualnu osudu plaćali oni koji su tužbu i pokrenuli. No, ostavimo to za vrijeme nakon izbora', komentirao je.

Na pitanje kako će kraj afere Tržnica utjecati na izbore, kazao je da to, iako izbori nisu lokalni na kojima osobno sudjeluje, 'samo još jedan biser u nizu, kojim vladajuća stranka zasigurno gubi povjerenje građana Hrvatske'.

Za kraj je poručio da će nastaviti Rijeku voditi transparentno i pošteno jer 'njezini građani, koji su mnogo puta dokazali da promišljaju drugačije od onih u drugim hrvatskim sredinama, to i zaslužuju', a na novinarsko pitanje hoće li sada svoju zatvorsku odoru, u kojoj je bio na prošloj karnevalskoj povorci u Rijeci i tako se šalio na svoj način, poslati u središnjicu HDZ-a, kratko je odgovorio: 'Neću, ne treba im moja, oni će svoju dobiti od države.'