KARAMARKO UVJERAVA

Ne švercam ljude i nisam agent Al-Qa'ide

14.05.2012 u 14:02

Bionic
Reading

Prvo je ujutro u osam sati cvijeće položilo izaslanstvo Krapinsko-zagorske županije, uz koje su bili i Tomislav Karamarko kojeg zagorski HDZ podržava u utrci za predsjednika stranke, te Ivan Jarnjak, Gordan Jandroković i Jasen Mesić

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća uz spomenik pored rodne kuće, u Velikom Trgovišću danas je obilježena 90. obljetnica rođenja prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Prvo je ujutro u osam sati cvijeće položila delegacija Krapinsko-zagorske županije, a zatim, sat kasnije, i delegacija zagorskog HDZ-a. Uz zagorske HDZ-ovce tu su bili i Tomislav Karamarko kojeg zagorski HDZ podržava u trci za predsjednika stranke, te Ivan Jarnjak, Gordan Jandroković i Jasen Mesić.

Na upit kako mu protukandidati predbacuju da je među prvima provodio detuđmanizaciju, a sada se ponovno veže uz Tuđmana, Karamarko je rekao da je on uvijek bio vjeran Tuđmanovu izvornom učenju i stvaranju hrvatske države, a druga je stvar što se distancirao od nekih negativnih pojava poput kriminala u pretvorbi i drugih devijacija.

'Kampanja je prljava, sve što se zadnjih dana zbiva stvara ružnu sliku o HDZ-u i teško se braniti od silnih laži. Kako da nekog uvjerim da ne švercam ljude i da nisam agent Al-Qa'ide', rekao je Karamarko te na upit zašto Tito u Kumrovcu za svoj rođendan okupi znatno više obožavatelja nego Tuđman u Velikom Trgovišću odgovorio da se te dvije osobe uopće ne mogu uspoređivati jer je Tuđman stvorio hrvatsku državu, a Tito je bio ratni zločinac koji je kroz povijest zatirao sve što je hrvatsko.
Ivan Jarnjak najavio je pak da će na nedjeljnom Saboru stranke sigurno doći do promjene, a HDZ će ispraviti svoje pogreške, ponovo postati najjača stranka i osvojiti vlast.

Dva sata iza Karamarka u Veliko Trgovišće došla je i aktualna predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor koja nije polagala cvijeće u Velikom Trgovišću, jer je, rekli su iz njezina tima, prethodno već odala počast Tuđmanu na Mirogoju. Ona je posjetila Spomen-školu dr. Franje Tuđmana gdje je nazočila predavanju o Tuđmanu dr. Anđelka Milatovića. Popodne su svoj posjet Velikom Trgovišću također najavili i Milan Kujundžić i Drago Prgomet


HDZ-ovci i na Mrigoju

U povodu 90. godišnjice rođenja prvog hrvatskog predsjednika i predsjednika HDZ-a dr. Franje Tuđmana, danas je na njegov grob na Mirogoju uz obitelj vijence položilo izaslanstvo stranke na čelu s predsjednicom Jadrankom Kosor, a počast dr. Tuđmanu odali su i kandidati za predsjednika HDZ-a Darko Milinović i Domagoj Ivan Milošević.

U izaslanstvu HDZ-a su uz predsjednicu stranke Jadranku Kosor bili njezin zamjenik Darko Milinović, potpredsjednik stranke Vladimir Šeks, saborski zastupnik Miroslav Tuđman te predsjednica Mladeži HDZ-a i saborska zastupnica Martina Banić.

U izjavi novinarima nakon polaganja vijenca Kosor je rekla kako je najvažnije čuvati HDZ, stranku koju je utemeljio dr. Tuđman, koja je vodila hrvatski narod u stvaranju i oslobođenju Hrvatske te stožernu i najveću stranku u Hrvatskoj, bez koje, istaknula je, nema stabilne države. 'Mi, ova generacija političara i članova HDZ-a, smo odgovorni za stabilan, čvrst i jak HDZ,' rekla je Kosor.

Upitana bi li dr. Tuđman bio zadovoljan ovakvim HDZ-om, predsjednica stranke je odgovorila da bi on bio iznimno zadovoljan što je vlada koju je vodio HDZ završila pregovore te što se ostvario i njegov san da Hrvatska postane članicom EU. 'Ne bi sigurno bio zadovoljan nekim međusobnim prepucavanjima, no, to je proces koji će za nekoliko dana završiti i vjerujemo da ćemo onda svi zajedno čvrsto jedni uz druge braniti interese HDZ-a i Hrvatske', kazala je.

Na novinarsko pitanje hoće li Ankica Tuđman dobiti ispriku koju je tražila od HDZ-a, Kosor je odgovorila da ona ima njezinu ispriku. 'Ja sam se kao predsjednica stranke neprekidno trudila graditi mostove prema Ankici Tuđman i o tom sam joj i pisala', rekla je .

Nepriličnim i neprirodnim smatra da članovi stranke koju je stvarao dr. Tuđman i njegova obitelj, primjerice, idu odvojeno polagati vijence i slično. 'Trebamo učiniti napore da bar u tim trenutcima budemo zajedno i to Ankica Tuđman cijeni,' rekla je Kosor.

Vijence na grob prvog hrvatskog predsjednika položili su, odvojeno, kandidati za predsjednika stranke Domagoj Ivan Milošević te Darko Milinović, koji je bio i u izaslanstvu HDZ-a. Nakon što je položio vijenac, Milinović je kao kandidat za predsjednika HDZ-a rekao da će se novi HDZ vratiti istinskim korijenima dr. Tuđmana, a to je zajedništvo koje, je kako je rekao, danas više nego potrebno.

Domagoj Ivan Milošević, kandidat za predsjednika stranke, na upit treba li se HDZ vratiti Tuđmanovoj politici rekao je da je novo vodstvo stranke suočeno s izazovima da građanima ponudi novu viziju HDZ-a i Hrvatske u idućih 20 godina. 'To je u ovom trenutku najvažnije. Trebamo postati država blagostanja i uspješna članica EU, a za to imamo potencijala i znanja' rekao je.

Upitan treba li se HDZ ispričati Ankici Tuđman, Milošević je rekao kako nema razloga da ona tu ispriku ne dobije. 'Mislim da je već 2002. HDZ zbog raznih postupaka krenuo nizbrdo i da samo zajedništvom možemo ići naprijed,' kazao je Milošević.